Një nga misteret e mëdha që ka dalë nga pandemia Covid-19 – dhe ai që ende po hetohet nga specialistët e sëmundjeve infektive – është arsyeja pse disa njerëz infektohen me Covid dhe të tjerë jo, edhe kur janë të ekspozuar në mënyrë të barabartë ndaj virusit.

Shumë prej nesh njohin familje të tëra që u infektuan me Covid dhe u desh të izoloheshin për shkak të pandemisë, por ka edhe anekdota të shumta të çifteve, familjeve dhe kolegëve ku disa njerëz e kapën virusin – por jo të gjithë.

Në të vërtetë, Danny Altmann, profesor i imunologjisë në Kolegjin Imperial në Londër, tha për CNBC se studimet tregojnë se gjasat për t’u infektuar brenda një familjeje pasi një rast është pozitiv është “nuk është aq i lartë sa mund ta imagjinonit”.

Njerëzit “Kurrë COVID”

Një sasi në rritje e kërkimeve po i kushtohet arsyeve pse disa njerëz duket se nuk sëmuren kurrë me Covid – një grup i ashtuquajtur “kurrë Covid”.

Muajin e kaluar, një studim i ri u publikua nga Imperial College London duke sugjeruar se njerëzit me nivele më të larta të qelizave T (një lloj qelize në sistemin imunitar) nga koronaviruset e zakonshme të ftohjes kishin më pak gjasa të infektoheshin me SARS-CoV-2, virusi që shkakton Covid-19.

Dr Rhia Kundu, autori i parë i studimit nga Instituti Kombëtar i Zemrës dhe Mushkërive të Imperial, tha se “të ekspozuarit ndaj virusit SARS-CoV-2 nuk rezulton gjithmonë në infeksion dhe ne kemi qenë të etur të kuptojmë pse.”

Ne zbuluam se nivelet e larta të qelizave T para-ekzistuese, të krijuara nga trupi kur infektohet me koronaviruse të tjerë njerëzorë si ftohja e zakonshme, mund të mbrojnë kundër infeksionit Covid-19,” tha ajo.

Megjithatë, ajo paralajmëroi se, “ndonëse ky është një zbulim i rëndësishëm, është vetëm një formë mbrojtjeje dhe do të theksoja se askush nuk duhet të mbështetet vetëm në këtë. Në vend të kësaj, mënyra më e mirë për të mbrojtur veten kundër Covid-19 është të vaksinoheni plotësisht, duke përfshirë marrjen e dozës suaj përforcuese.”

Lawrence Young, një profesor i onkologjisë molekulare në Universitetin Warwick, i tha CNBC të mërkurën se, “ka shumë interes për këto raste të të ashtuquajturit ‘kurrë Covid’ – individë që janë ekspozuar qartë ndaj kontakteve të ngushta në familjen e tyre që janë të infektuar, por të cilët vetë janë rezistent ndaj infeksionit.”

Ai tha se të dhënat e hershme sugjerojnë se këta individë kanë fituar natyrshëm imunitet nga infeksionet e mëparshme me koronaviruset e zakonshme të ftohjes. Rreth 20% e infeksioneve të ftohjes së zakonshme janë për shkak të koronaviruseve të zakonshme të ftohjes, tha ai, “por pse disa individë mbajnë nivele të imunitetit ndër-reaktiv mbetet e panjohur”.

Si dhe një shkallë e imunitetit të siguruar nga ekspozimi paraprak ndaj koronaviruseve – një familje e madhe virusesh që shkaktojnë sëmundje duke filluar nga ftohja e zakonshme deri te sëmundjet ose infeksionet më të rënda – statusi i vaksinimit të dikujt ndaj Covid ka të ngjarë të jetë gjithashtu një faktor nëse disa njerëz janë më të ndjeshëm ndaj Covid-it se të tjerët.

Roli i vaksinave

Vaksinimi kundër Covid tani është i përhapur në shumicën e vendeve perëndimore, ndonëse me variacione midis popullatës për sa i përket administrimit të vaksinës kundër koronavirusit dhe kur.

Vaksinimet përforcuese po përdoren gjithashtu gjerësisht dhe fëmijët më të vegjël po vaksinohen në shumë vende, ndërsa qeveritë garojnë për të mbrojtur sa më shumë njerëz të jetë e mundur nga varianti omicron më i transmetueshëm, por klinikisht më pak i rëndë.

Është vërtetuar se vaksinat kundër Covid reduktojnë infeksionet e rënda, shtrimet në spital dhe vdekjet dhe mbeten kryesisht efektive kundër varianteve të njohura të virusit. Megjithatë, ato nuk janë 100% efektive në parandalimin e infeksionit dhe imuniteti që ato ofrojnë zbehet me kalimin e kohës dhe është komprometuar disi nga varianti omicron.

Andrew Freedman, një akademik në sëmundjet infektive në Shkollën Mjekësore të Universitetit të Cardiffit, i tha CNBC se pse disa njerëz marrin Covid dhe të tjerët jo “është një fenomen i njohur mirë dhe me sa duket lidhet me imunitetin nga vaksinimi, infeksioni i mëparshëm ose të dyja”.

“Ne e dimë se shumë njerëz kanë ende infeksion (kryesisht të butë) omicron, pavarësisht se janë vaksinuar plotësisht, duke përfshirë një përforcues. Megjithatë, vaksinimi ende zvogëlon mundësinë e kapjes së omicron dhe përgjigjet ndryshojnë nga personi në person. Kështu që disa njerëz e kapin atë dhe të tjerët jo, pavarësisht ekspozimit shumë domethënës,” tha ai.

Young i Universitetit Warwick tha, kur bëhet fjalë për përgjigjet e ndryshme imune ndaj Covid, “sigurisht që imuniteti ndër-reaktiv nga infeksionet e mëparshme me koronavirusin e zakonshëm ka të ngjarë të jetë një kontribues i madh, veçanërisht pasi këta individë mund të kenë përfitime shtesë imune nga vaksinimi. .”

Studimet e mëtejshme në të ashtuquajturit individë “kurrë Covid” do të ndihmojnë në zhvillimin e një kuptimi më të mirë të përgjigjes imune ndaj SARS-CoV-2, këmbënguli Young, dhe “cilat aspekte të përgjigjes ndër-reaktive janë më të rëndësishme dhe si ky informacion mund të shfrytëzohet për të gjeneruar vaksina universale kundër varianteve.”

Faktori gjenetik

Një pyetje tjetër që ka lindur gjatë pandemisë është pse dy persona me Covid mund t’i përgjigjen kaq ndryshe infeksionit; njëri mund të ketë simptoma të rënda, për shembull, dhe tjetri mund të jetë asimptomatik.

Përgjigja mund të qëndrojë në gjenet tona.

“Është një pyetje vërtet e rëndësishme,” tha Altmann i Kolegjit Imperial për CNBC të mërkurën.

Ai tha se ai dhe kolegët e tij kanë kryer kërkime, që do të publikohen së shpejti, në imunogjenetikë (në thelb, marrëdhëniet midis gjenetikës dhe sistemit imunitar) dhe infeksionit Covid-19, dhe kanë zbuluar se variacionet midis sistemeve imune të njerëzve “bëjnë një ndryshim të paktën nëse keni apo jo sëmundje simptomatike.”

Hulumtimi është fokusuar në gjenet e ndryshme HLA (Human leukocyte antigen) dhe po shikon se si këto mund të ndikojnë në përgjigjen e dikujt ndaj Covid, me disa lloje HLA pak a shumë të ngjarë të përjetojnë një infeksion simptomatik ose asimptomatik, tha ai.

“Gjenet kryesore që kontrollojnë përgjigjen tuaj imune quhen gjenet HLA. Ato kanë rëndësi për përcaktimin e përgjigjes suaj në takimin me SARS-CoV-2. Për shembull, njerëzit me gjenin HLA-DRB1*1302 kanë shumë më shumë gjasa të kenë infeksion simptomatik,” shtoi Altmann.

A mund të jenë testet?

Profesori gjithashtu vuri në dukje rezultatet e para të një prove të publikuara të mërkurën, të kryer nga Imperial dhe disa organe të tjera kërkimore, në të cilat 36 të rinj të shëndetshëm u ekspozuan qëllimisht ndaj Covid, por vetëm gjysma e tyre u infektuan me virusin.

“Si ndodh që ju futni një dozë identike virusi në vrimat e hundës së njerëzve dhe 50% infektohen, 50% e tjerë jo?” pyeti Altmann, duke iu referuar metodës së përdorur në provë për ekspozimin e pjesëmarrësve ndaj virusit.

Në thelb të gjithë vullnetarëve të provës iu dha një dozë e ulët e virusit – e futur përmes pikave në hundë – dhe më pas u monitoruan me kujdes nga stafi klinik në një mjedis të kontrolluar gjatë një periudhe dy javore.

Nga 18 vullnetarët që u infektuan – një nga të paktët e këtij lloji në botë – 16 vazhduan të zhvillonin simptoma të buta deri në mesatare të ftohjes, duke përfshirë hundën e mbytur ose rrjedhjen, teshtitjen dhe dhimbjen e fytit.

Studiuesit që kryen studimin thanë se ishte i pari që mund të siguronte të dhëna të detajuara për fazën e hershme të infeksionit, para dhe gjatë shfaqjes së simptomave. Mes 18 pjesëmarrësve të infektuar, koha mesatare nga ekspozimi i parë ndaj virusit deri te zbulimi viral dhe simptomat e hershme (domethënë periudha e inkubacionit) ishte 42 orë, dukshëm më e shkurtër se vlerësimet ekzistuese, të cilat e vendosin periudhën mesatare të inkubacionit në 5-6 ditë.

Pas kësaj periudhe pati një rritje të madhe të sasisë së virusit (ngarkesës virale) të gjetur në tamponët e marra nga hunda ose fyti i pjesëmarrësve. Këto nivele arritën kulmin mesatarisht rreth pesë ditë pas infeksionit, por nivele të larta të virusit të qëndrueshëm (infektiv) u kapën ende në testet laboratorike deri në nëntë ditë pas inokulimit mesatarisht, dhe deri në një maksimum prej 12 ditësh për disa.

Interesant ishte edhe vendi ku u gjet më shumë virus. Ndërsa virusi u zbulua fillimisht në fyt, dhe dukshëm më herët se në hundë (40 orë në fyt krahasuar me 58 orë në hundë), nivelet e virusit ishin më të ulëta dhe arritën kulmin më shpejt në fyt. Nivelet e pikut të virusit ishin dukshëm më të larta në hundë sesa në fyt, duke treguar një rrezik potencialisht më të madh që virusi të shpërndahej nga hunda sesa nga goja.

Ata vunë në dukje se ndërsa ekzistonte mundësia e “humbjes së virusit infektiv në fillim të rrjedhës së infeksionit, veçanërisht nëse testohet vetëm hunda”, studiuesit thanë se gjetjet në përgjithësi mbështesin përdorimin e vazhdueshëm të testeve të rrjedhës anësore për të identifikuar njerëzit që mund të jenë infektues.

Ne zbuluam se në përgjithësi, testet e rrjedhës anësore lidhen shumë mirë me praninë e virusit infektiv,” tha Christopher Chiu, profesor i sëmundjeve infektive nga Instituti i Infeksionit në Imperial College London dhe kryehetues në eksperiment. “Edhe pse në një ose dy ditët e para ato mund të jenë më pak të ndjeshme, nëse i përdorni në mënyrë korrekte dhe të përsëritur dhe veproni sipas tyre nëse lexojnë pozitivisht, kjo do të ketë një ndikim të madh në ndërprerjen e përhapjes virale.” /CNBC

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re