Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Kryeministri i rrëzuar i Sudanit Abdalla Hamdok u rikthye në detyrë sot pas nënshkrimit të një marrëveshjeje politike me ushtrinë.

Marrëveshja, e nënshkruar nga Hamdok dhe gjenerali Abdel Fattah al-Burhan, kreu i këshillit ushtarak në pushtet, i jep fund një krize politike disajavore që kërcënonte të minonte tranzicionin politik të Sudanit.

Marrëveshja prej 14 pikash përcakton se deklarata politike e vitit 2019 do të jetë baza për tranzicionin në Sudan dhe se zgjedhjet do të mbahen në vitin 2023 siç ishte planifikuar. Ai gjithashtu parashikon që kryeministri të formojë një “kabinet teknokrat”.

Marrëveshja kërkon gjithashtu formimin e të gjitha institucioneve kalimtare, duke përfshirë asamblenë legjislative dhe gjykatën kushtetuese, si dhe emërimin e prokurorit të përgjithshëm dhe të gjykatës së lartë.

Më 25 tetor, al-Burhan shpalli gjendjen e jashtëzakonshme dhe shpërndau Këshillin Sovran dhe qeverinë kalimtare pas protestave rivale dhe akuzave midis ushtrisë dhe politikanëve në vend.

Al-Burhan ka këmbëngulur se masat kishin për qëllim të mbrojnë vendin nga “rreziku i menjëhershëm” dhe akuzoi ata që refuzojnë masën e tij si “nxitës të kaosit”.

Para marrjes së pushtetit nga ushtria, Sudani administrohej nga një këshill sovran zyrtarësh ushtarakë dhe civilë, i cili mbikëqyrte periudhën e tranzicionit deri në mbajtjen e zgjedhjeve në vitin 2023, si pjesë e një pakti të pasigurt për ndarjen e pushtetit ndërmjet ushtrisë dhe Unitetit të Forcave të Lirisë dhe Ndryshimit.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë