Liderat botërorë të G7 e kanë reaguar ashpër lidhur me sulmin Ukrainës nga forcat e armatosura të Federatës Ruse.

Në deklaratë G7 bën me dije se ky sulm i paprovokuar dhe krejtësisht i pajustifikuar ndaj shtetit demokratik të Ukrainës u parapri nga pretendime të sajuara dhe pretendime të pabaza.
Ne deklaratë thuhet se kjo krizë është një kërcënim serioz për rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla, me pasoja shumë përtej Evropës.

Deklarata e G7:

Ne, udhëheqësit e Grupit të Shtatë (G7) jemi të tmerruar dhe dënojmë agresionin ushtarak në shkallë të gjerë nga Federata Ruse kundër integritetit territorial, sovranitetit dhe pavarësisë së Ukrainës, të drejtuar pjesërisht nga toka bjelloruse. Ky sulm i paprovokuar dhe krejtësisht i pajustifikuar ndaj shtetit demokratik të Ukrainës u parapri nga pretendime të sajuara dhe pretendime të pabaza. Ai përbën një shkelje të rëndë të së drejtës ndërkombëtare dhe një shkelje të rëndë të Kartës së Kombeve të Bashkuara dhe të gjitha angazhimeve që Rusia ka hyrë në Aktin Final të Helsinkit dhe Kartën e Parisit dhe angazhimet e saj në Memorandumin e Budapestit. Ne si G7 po sjellim sanksione të ashpra dhe të koordinuara ekonomike dhe financiare. U bëjmë thirrje të gjithë partnerëve dhe anëtarëve të ndërkombëtarëve komuniteti të dënojë këtë sulm në termat më të ashpër të mundshëm, të qëndrojë krah për krah me Ukrainën dhe të ngrejë zërin kundër kësaj shkeljeje flagrante të parimeve themelore të paqes dhe sigurisë ndërkombëtare.

Kjo krizë është një kërcënim serioz për rendin ndërkombëtar të bazuar në rregulla, me pasoja shumë përtej Evropës. Nuk ka asnjë justifikim për ndryshimin e kufijve të njohur ndërkombëtarisht me forcë. Kjo ka ndryshuar rrënjësisht situatën e sigurisë euroatlantike. Presidenti Putin ka rifutur luftën në kontinentin evropian. Ai e ka vënë veten në anën e gabuar të histori.
Ne jemi të përkushtuar të mbështesim paqen, stabilitetin dhe ligjin ndërkombëtar. Ne jemi të bashkuar në mbështetjen tonë për popullin e Ukrainës dhe qeverinë e saj të zgjedhur në mënyrë demokratike. Në këtë orë të errët mendimet tona janë me popullin e Ukrainës. Ne jemi të gatshëm të mbështesim me ndihmë humanitare për të zbutur vuajtjet, përfshirë refugjatët dhe personat e zhvendosur nga agresioni rus.
I bëjmë thirrje Federatës Ruse që të ndalojë gjakderdhjen, të de-përshkallëzojë menjëherë dhe të tërheqë forcat e saj nga Ukraina. Ne gjithashtu i bëjmë thirrje Rusisë që të garantojë sigurinë e Misionit Special të Monitorimit të OSBE-së. Ne dënojmë gjithashtu përfshirjen e Bjellorusisë në këtë agresion kundër Ukrainës dhe i bëjmë thirrje Bjellorusisë që të respektojë detyrimet e saj ndërkombëtare.

Ne dënojmë në termat më të ashpër të mundshëm vendimin e presidentit rus Putin më 21 shkurt për të njohur entitetet e vetëshpallura të Donetskut dhe Luhanskut në Ukrainën lindore si shtete “të pavarura”, si dhe vendimin e tij për të dërguar forcat ushtarake ruse në këto rajone. Ne u bëjmë thirrje shteteve të tjera që të mos ndjekin vendimin e paligjshëm të Rusisë për të njohur pavarësinë e shpallur të këtyre subjekteve. Vendimi i Presidentit Putin është një shkelje e rëndë e parimeve bazë të mishëruara në Kartën e OKB-së, veçanërisht respektimi i integritetit territorial dhe sovranitetit të shteteve, si dhe një shkelje flagrante e rezolutës 2202 të Këshillit të Sigurimit të OKB-së – e mbështetur nga Federata Ruse si anëtar i përhershëm i Këshillit të Sigurimit – si dhe i marrëveshjeve të Minskut, të cilat përcaktojnë kthimin e zonave në fjalë nën kontrollin e qeverisë ukrainase.
Ne riafirmojmë angazhimin tonë të palëkundur ndaj sovranitetit dhe integritetit territorial të Ukrainës brenda kufijve dhe ujërave territoriale të njohura ndërkombëtarisht, si dhe të drejtën e çdo shteti sovran për të përcaktuar të ardhmen e tij dhe marrëveshjet e sigurisë. Ne ripohojmë se Krimeja e pushtuar ilegalisht dhe “republikat e popullit” të vetëshpallura janë pjesë përbërëse e Ukrainës.

Ne dënojmë Presidentin Putin për refuzimin e tij të vazhdueshëm për t’u përfshirë në një proces diplomatik për të adresuar çështjet që kanë të bëjnë me sigurinë evropiane, pavarësisht ofertave tona të përsëritura. Ne qëndrojmë të bashkuar me partnerët, duke përfshirë NATO-n, BE-në dhe shtetet e tyre anëtare, si dhe Ukrainën dhe mbetemi të vendosur për të bërë atë që është e nevojshme për të ruajtur integritetin e rendit ndërkombëtar të bazuar në rregulla. Në këtë drejtim, ne po monitorojmë gjithashtu nga afër kushtet e tregut global të naftës dhe gazit, përfshirë në kontekstin e agresionit të mëtejshëm ushtarak të Rusisë kundër Ukrainës. Ne mbështesim angazhimin dhe koordinimin e vazhdueshëm dhe konstruktiv midis prodhuesve dhe konsumatorëve kryesorë të energjisë në drejtim të interesit tonë kolektiv në stabilitetin e furnizimeve globale të energjisë dhe jemi të gatshëm të veprojmë sipas nevojës për të adresuar ndërprerjet e mundshme.