Një juri e madhe federale ka akuzuar katër drejtues të ekstremit të djathtë të “Djemve Krenarë” për komplot për të parandaluar Kongresin nga konfirmimi i fitores së zgjedhjeve të demokratit Joe Biden, sipas një padie të re të ndryshuar të lëshuar të premten.

Sipas aktakuzës, Ethan Nordean i Uashingtonit, Joseph Biggs nga Florida, Zachary Rehl i Pensilvanisë dhe Charles Donohoe i Karolinës së Veriut komplotuan për të inkurajuar anëtarët e grupit për të marrë pjesë në protestën e 6 janarit në Uashington.

Ata gjithashtu thuhet se kanë punuar për të siguruar pajisje paramilitare të përdorura në sulmin ndaj Capitol-it, për të hequr pengesat metalike të ngritura për të mbrojtur ndërtesën dhe për të komunikuar me radio dore dhe aplikacione mesazhesh të kriptuara.

Të katër janë udhëheqës të “Djemve Krenarë” në vendet e tyre, raporton Reuters.

Në aktakuzë thuhet gjithashtu se ata zbuluan qëllimet e tyre në nëntor, me njoftimin e Biggs në mediat sociale më 5 nëntor, duke kërcënuar me luftë nëse zgjedhjet “vidheshin” nga Presidenti i atëhershëm Donald Trump.

Më vonë atë muaj, më 27 nëntor, Nordean tha: “Ne u përpoqëm të luanim sipas rregullave dhe të ishim të mirë, tani do të duhet të merresh me përbindëshin që krijove”.