Përshtati në shqip për shendeti.com.al : Anjela Hajdari

Me siguri keni dëgjuar se xhinxheri mund të jetë i dobishëm për stomakun dhe shëndetin e tretjes. Por tani, një studim i fundit i publikuar në JCI Insight më 22 shtator 2023, zbulon se marrja e suplementeve të xhinxherit mund të ndihmojë në menaxhimin e inflamacionit për ata që përballen me sëmundje autoimune, si lupus, artrit reumatoid dhe COVID-19. Ky hulumtim, i cili gërmon në botën magjepsëse të përgjigjes imune, përqendrohet në një lloj specifik të qelizave të bardha të gjakut të njohur si neutrofile dhe rolin e tyre intrigues në kushtet autoimune. Në këtë artikull, ne do të diskutojmë gjetjet e studimit dhe do të shqyrtojmë nëse suplementet e xhinxherit mund t’ju ndihmojnë të kontrolloni inflamacionin që lidhet me sëmundjet autoimune.

Çfarë gjeti studimi

Studimi u fokusua kryesisht në formimin e kurthit jashtëqelizor të neutrofilit (NET), i quajtur zakonisht NETosis. NET-të janë struktura komplekse, të ngjashme me rrjetën e merimangës brenda trupit tuaj që nxisin inflamacionin dhe mpiksjen e gjakut – shenja dalluese të shumë sëmundjeve autoimune, duke përfshirë lupusin, sindromën antifosfolipide (APS) dhe artritin reumatoid.

Gjetjet e studimit tregojnë se përdorimi i xhinxherit mund të rrisë rezistencën e neutrofileve ndaj NETosis. Ky zbulim premton shumë, pasi neutrofilet tepër aktive kontribuojnë në përparimin e sëmundjeve autoimune.

Kristen Demoruelle, MD, Ph.D., bashkëautore e studimit dhe profesoreshë e asociuar e mjekësisë në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Kolorados, tha në një deklaratë: “Ka shumë sëmundje ku neutrofilet janë tepër aktivë. Xhinxheri mund të ndihmojë në frenimin e NETosis, e cila është e rëndësishme sepse është një suplement natyral që mund të jetë i dobishëm për të trajtuar inflamacionin dhe simptomat për njerëzit me disa sëmundje të ndryshme autoimune.

Në provën klinike, studiuesit administruan një shtesë ditore të xhinxherit prej 20 miligramësh gingerolë në ditë për vullnetarë të shëndetshëm për shtatë ditë. Studiuesit vëzhguan nivele të larta të një kimikati brenda neutrofileve të quajtur cAMP. Këto nivele të rritura të cAMP frenuan në mënyrë efektive NETosis në përgjigje të stimujve të ndryshëm të lidhur me sëmundjen.

“Kërkimi ynë, për herë të parë, ofron prova për mekanizmin biologjik që qëndron në themel të vetive të dukshme anti-inflamatore të xhinxherit tek njerëzit,” Jason Knight, MD, një tjetër bashkëautor  i studimit dhe profesor i asociuar në Divizionin e Reumatologjisë në Universiteti i Miçiganit.

Implikimet e studimit shtrihen tek ata me kushte inflamatore që janë të interesuar të përdorin suplemente natyrale për të menaxhuar simptomat e tyre. Megjithatë, ndikimi i saktë i këtyre suplementeve në menaxhimin e sëmundjeve është i paqartë dhe nevojiten më shumë kërkime për të sqaruar rolin e tyre. Shpresa është që duke paraqitur dëshmi më konkrete të përfitimeve të xhinxherit, duke përfshirë ndikimin e tij të drejtpërdrejtë tek neutrofilet, mjekët dhe pacientët do të përfshihen në diskutime më të informuara në lidhje me përfitimet e mundshme të suplementeve të xhinxherit si pjesë e planeve të trajtimit.

“Nuk ka shumë suplemente natyrale, ose medikamente me recetë për këtë çështje, që dihet se luftojnë neutrofilet tepër aktivë,” përfshiu Knight. “Prandaj, ne mendojmë se xhinxheri mund të ketë një aftësi reale për të plotësuar programet e trajtimit që tashmë janë duke u zhvilluar. Qëllimi është të jemi më strategjikë dhe të personalizuar në drejtim të ndihmës për të lehtësuar simptomat e njerëzve.”

Hapi tjetër për studiuesit është të shfrytëzojnë këto gjetje premtuese për të siguruar fonde për provat klinike që përfshijnë rolin e mundshëm të xhinxherit në pacientët me sëmundje autoimune dhe inflamatore të karakterizuara nga neutrofile tepër aktive, duke përfshirë kushte si lupusi, artriti reumatoid, APS dhe COVID-19.

Burimi: EatingWell.com 

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re