Studimi i parë i madh në jetën reale i vaksinës së koronavirusit Pfizer / BioNTech tregon se është shumë efektive në parandalimin e COVID 19, i cili mund të jetë vendimtar për vendet e dëshpëruara për të hequr kufizimet dhe për të hapur ekonomitë e tyre.

Deri më tani, shumica e të dhënave mbi efektivitetin e vaksinës kundër COVID-19 ishte rezultat i provave klinike të kontrolluara, të cilat lanë pyetje pa përgjigje në lidhje me shkallën në të cilën këto rezultate do të konfirmohen në botën reale me të gjitha ndryshoret e paparashikuara që shoqërojnë çdo ditë.

Një studim në Izrael, një vend që vaksinoi gjysmën e popullsisë së tij me të paktën një dozë Pfizer dhe një e treta mori një dozë të dytë në dy muaj që nga fillimi i programit të vaksinimit, ofron mjaft të dhëna dhe tregon se dy doza të Pfizer zvogëluar COVID-19 simptomatike me 94 përqind në të gjitha grupmoshat, dhe një formë pothuajse po aq të rëndë të sëmundjes.

Një studim i më shumë se 1.2 milion banorëve gjithashtu zbuloi se vetëm një dozë e vaksinës ishte efektive në 57 përqind të rasteve në mbrojtjen nga infeksioni simptomatik pas vetëm dy javësh, sipas të dhënave të botuara në New England Journal of Medicine të mërkurën.

Vlerësim shkencor

Hulumtimi ka kaluar një përmbledhje shkencore.

Rezultatet e një studimi nga Instituti i Kërkimeve Clalit konfirmojnë rezultatet e mëparshme nga provat klinike që zbuluan vitin e kaluar se dy doza të Pfizer / BioNTech ishin 95 përqind të efektshme.

“Ne u befasuam sepse prisnim që në jetën reale, ku kushtet e transportit të ftohtë (vaksinat) nuk mund të mirëmbahen në mënyrë ideale dhe ku njerëzit janë më të moshuar dhe më të sëmurë, nuk do të marrim rezultate aq të mira sa në provat klinike të kontrolluara”, thotë udhëheqësi i studimit Ran Balicer për Reuters.

“Por ne e bëmë dhe vaksina funksionoi mirë në botën reale”.

“Ne kemi treguar se vaksina është efektive në nëngrupe shumë të ndryshme, tek të rinjtë, tek të moshuarit, tek ata që nuk kanë sëmundje të tjera shoqëruese dhe në ata me pak sëmundje të tjera,” shtoi ai.

Studimi sugjeron gjithashtu që vaksina është efektive kundër një lloji të ri britanik të koronavirusit që ka filluar të përhapet në të gjithë botën, por shkencëtarët thonë se ata nuk kanë qenë në gjendje të përcaktojnë nivelin e saktë të efektivitetit në këtë rast. Rezultatet nuk ofruan të dhëna për efikasitetin e mundshëm të Pfizer kundër një lloji tjetër dominant – ai i zbuluar në Afrikën e Jugut.

Kërkime të shkëlqyera

Studimi përfshiu pothuajse 600,000 persona të vaksinuar dhe të njëjtin numër personash të pavaksinuar që përfaqësuan grupin e kontrollit.

“Ky është një lajm i ri i mirë, që konfirmon se vaksina është pothuajse 90 për qind efektive në parandalimin e sëmundjes së çfarëdo ashpërsie nga dita e shtatë pas marrjes së dozës së dytë”, thotë Peter English, një këshilltar i qeverisë britanike për të kontrolluar përhapjen e sëmundjeve infektive.

Studimi është analiza e parë e një programi vaksinimi kundër COVID-19 në një vend që ka kaluar rishikime shkencore dhe ofron një pasqyrë më të detajuar se si funksionon vaksina, varësisht nga sa javë kanë kaluar dhe krahason njerëzit e vaksinuar dhe të pavaksinuar të moshës së ngjashme, ata që vuajnë nga sëmundje të ngjashme, jetojnë në të njëjtën zonë, janë të të njëjtit seks.

Deri më tani, të paktën tre studime në Izrael kanë sugjeruar që vaksina mund të zvogëlojë transmetimin e virusit, por më pas shkencëtarët paralajmëruan se kërkimi duhet të kryhet në një numër shumë më të madh të subjekteve.

Të dhënat e fundit nga Instituti Ëeizmann tregojnë një rënie dramatike të sëmundjes, e cila filloi këtë muaj pasi u vaksinuan grupmoshat e para – ata më të vjetër se 60 vjeç dhe tani tendenca është përhapur në dy grupet e ardhshme që morën të dyja dozat e vaksinës.

Provat klinike

Vendi ka filluar të lehtësojë masat kufizuese dhe mbajtësit e të ashtuquajturve “lejet e gjelbërta”, të cilat konfirmojnë se janë vaksinuar, lejojnë një gamë më të gjerë të aktiviteteve.

Ka ende shumë njerëz të pavaksinuar në vend, veçanërisht ata nën moshën 16 vjeç që nuk janë përfshirë në programin e vaksinimit, sepse nuk ka studime klinike mbi efektet e vaksinës tek fëmijët.

Provat klinike të dy vaksinave të tjera të miratuara në Bashkimin Evropian gjithashtu tregojnë një ulje të transmetimit të virusit.

Një studim i vaksinës Moderna tregoi se testimi i shtupave tek njerëzit e vaksinuar me një dozë të vetme çoi në një rënie prej dy të tretave të infeksioneve asimptomatike. Sidoqoftë, pasi këto shtupa merreshin çdo dy javë, ekspertët thonë se është e nevojshme të konfirmohen rezultatet duke marrë tampona më shpesh sepse disa infeksione mund të promovohen në intervalin dyjavor.

Një studim i efektit të AstraZeneca në përhapjen e virusit tregoi se një ulje prej 50 përqind e infeksionit asimptomatik u vu re tek ata të vaksinuar pasi kishin marrë shtupa çdo javë.

Kompania njoftoi në fillim të shkurtit se rezultatet e para të një faze të tretë të një prove klinike të vaksinës AstraZeneca, e cila përfshinte vullnetarë britanikë, treguan se transmetimi i virusit u ul në 67 përqind pas dozës së parë dhe 50 përqind pas dozës së dytë.

Efektiviteti i kësaj vaksine, sipas rezultateve të fundit të hulumtimit, me një interval prej më shumë se 12 javësh ndërmjet dy dozave të vaksinimit, rritet në 82 përqind.

Vaksina, sipas një analize të rezultateve të një programi vaksinimi në Skoci, në të cilin më shumë se një milion njerëz u vaksinuan kryesisht me AstraZeneca dhe Pfizer, është treguar të jetë më efektive në parandalimin e shtrimeve në spital për COVID 19-të në gjendje të rëndë të atyre që rrotullohen rreth të 80-ve.

Qysh në katër javë pas dozës së parë, AstraZeneca ishte 94 përqind e efektshme në parandalimin e këtyre shtrimeve në spital dhe Pfizer / BioNTech ishte 85 përqind e efektshme.