Home SHQIPERIA “Të fuqizohet roli i grave”/ Majlinda Bregu: Ballkani i ndjeshëm nga pasojat e luftës

“Të fuqizohet roli i grave”/ Majlinda Bregu: Ballkani i ndjeshëm nga pasojat e luftës

0
“Të fuqizohet roli i grave”/ Majlinda Bregu: Ballkani i ndjeshëm nga pasojat e luftës

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Ballkani perendimor nuk i ka shpetuar pasojave te forta te agresionit rus mbi ukrainen.

 

Sekretarja e pergjithshme e keshillit te bashkepunimit rajonal Majlinda Bregu, ndersa ka lancuar krijimin e rrjetit te grave sipermarrese ne rajon, ka theksuar se problemet gjeopolitike dhe ekonomike e bëjnë rajonin tonë një nga zonat veçanërisht të ndjeshme ndaj pasojave serioze qe lidhen me luften.

 

MAJLINDA BREGU

SEKRETARE E PERGJITHSHME E RCC

 

“Ndryshe nga sa mund të mendohet, pesha ekonomike e Rusisë në Ballkan nuk është shumë e madhe, duke qenë se partnerët përparësorë të tregtisë dhe investitorët kryesorë në rajon janë vendet europiane. Por  nëse BE-ja importon mesatarisht rreth 40% të gazit të saj nga Rusia, Maqedonia e Veriut dhe Bosnje Hercegovina janë plotësisht të varura nga gazi rus. Serbia furnizohet e plotëson pothuajse 90% të nevojave të saj përmes Rusisë, Kroacia dy të tretat dhe Sllovenia gjysmën.”

 

Sipas Bregut ne kete situate kur lufta po sjell rritje e cmimit të energjisë, hidrokarbureve e ushqimeve fuqizimi ekonomik i gruas,  është një domosdoshmëri edhe më emergjente.

 

”  Të gjitha format e thellimit të integrimit ekonomik të rajonit tonë tani po bëhen më jetike se kurrë ndonjëherë. Imagjinoni: po të mos ishte për sipërmarrësit dhe gratë që punojnë ditë e natë nën bombardimin rus për të siguruar të gjitha të mirat që u nevojiten civilëve ukrainas ose shndërrimin e magazinave në qendrat e improvizuara të ndihmave humanitare, shpërndarjen e ushqimeve dhe medikamenteve, nata do të ishte akoma dhe më e errët.”

 

Bregu beson se fuqizimi i grave sipermarrese eshte i rendesisshem per rajonin pasi  sepse gratë në Ballkanin Perëndimor përfaqësojnë gjysmën e popullsisë, një në dy gra në Ballkanin Perëndimore janë jashtë tregut të punës; tridhjetë e tetë përqind e grave të reja janë të papuna; vetëm një në katër pronarë biznesesh në Ballkanin Perëndimor janë gra.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë