Skip to content

Të gjithë personat me presion të lartë gjaku duhet të mbajnë parasysh këto gjëra

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Presioni i lartë i gjakut është një faktor rreziku kryesor për sëmundjet e zemrës (shkaku kryesor i vdekjes) dhe goditjen në tru (shkaku i katërt kryesor i vdekjes).

Nëse jeni të interesuar të kontrolloni presionin e gjakut, ekzistojnë tre gjetje të reja të literaturës mjekësore për të cilat duhet të dini, sipas kardiologut R.Todd Hurst.

Është e rëndësishme të monitoroni presionin e gjakut në shtëpi.

Gjithmonë është menduar se kontrolli më i saktë për presionin e gjaku është ai që kryhet nga një mjek. Por hulumtimet e viteve të fundit kanë treguar se presioni i gjakut në një klinikë mjekësore shpesh nuk është i saktë. Studimet tregojnë se deri në 65% e presionit të gjakut në klinikë nuk janë korrekte. Hulumtime të tjera kanë treguar se matjet e presionit të gjakut në shtëpi mund të jenë një parashikues më i mirë i rrezikut sesa matjet në zyrë dhe se monitorimi në shtëpi ul presionin e gjakut dhe përmirëson kontrollin.

Disa udhëzime ekspertësh të presionit të gjakut tani miratojnë monitorimin e presionit të gjakut në shtëpi bazuar në këtë informacion. Kardiologu R.Todd Hurst rekomandon monitorimin e presionit të gjakut në shtëpi për të gjithë pacientët dhe thekson se mënyra më e mirë për të matur presionin e gjakut është të uleni dhe të qëndroni të qetë për 5 minuta.

Mund të jetë më mirë të merrni ilaçet për presionin e gjakut gjatë natës.

Në të kaluarën, është arsyetuar se presioni i gjakut është më i lartë gjatë ditës, kështu që do të ishte më mirë të merrni ilaçe për presionin e gjakut në mëngjes. Megjithatë, hulumtimet më të fundit sugjerojnë se marrja e ilaçeve për presionin e gjakut gjatë natës bën një punë më të mirë për uljen e presionit të gjakut dhe, më e rëndësishmja, mund të zvogëlojë rrezikun e vdekjes, sulmit në zemër, dështimit të zemrës dhe goditjes në tru. Kujdesi që duhet të keni është nëse merrni një ilaç për presionin e gjakut që është një diuretik ose pilulë uji, mund të jetë akoma më mirë ta merrni atë në mëngjes për të shmangur nevojën për të shkuar në tualet gjatë natës.

Nëse presioni i gjakut ka qenë i vështirë për t’u kontrolluar, pyesni mjekun tuaj nëse mund të ketë ndonjë problem hormonal.

Ne e dimë prej kohësh se një nga shkaqet e presionit të lartë të gjakut është rritja e hormonit aldosteron. Kjo mendohej të ishte e rrallë. Hulumtimet e fundit, megjithatë, sugjerojnë se nivelet e larta të aldosteronit mund të jenë një shkak më i shpeshtë i presionit të lartë të gjakut sesa mendonim. Një studim tregoi se deri në 20% e njerëzve me presion të lartë të gjakut të vështirë për t’u trajtuar mund të kenë nivele të larta të aldosteronit, megjithëse vetëm rreth 1 në 1000 njerëz janë testuar në të vërtetë.

Ndryshimet e stilit të jetesës si stërvitja rregullisht, ngrënia e ushqimeve me vlera ushqyese, shmangia e alkoolit dhe kripës së tepërt dhe ulja në një peshë të shëndetshme mund të jenë po aq efektive (ose më shumë) se çdo ilaç. Përveç ndryshimit të stilit të jetesës, bisedoni me mjekun tuaj për të parë nëse duhet të monitoroni presionin e gjakut në shtëpi, të merrni ilaçet gjatë natës dhe ndoshta të testoheni për nivele të larta të aldosteronit./ WebMD

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë