Sot, bota feston Ditën e Fitores mbi Fashizmin në Luftën e Dytë Botërore – 9 maj dhe 76 vjet që nga kapitullimi i Gjermanisë naziste. Por ceremonia do të përshtatet me kushtet e pandemisë së virusit Corona.

Në Berlin, më 9 maj 1945, Marshalli Sovjetik Georgy Zhukov ratifikoi marrëveshjen për kapitullimin gjerman përpara forcave aleate, e cila u nënshkrua një ditë më parë nga Marshalli Gjerman Wilhelm Keitel në emër të Rajhut të Tretë.

Parada tradicionale do të mbahet në Moskë, parada më e madhe ushtarake në botë me rastin e kësaj dite, por programi i fluturimit është në pikëpyetje, sepse shiu me breshëri pritet në veri të rajonit të Moskës.

Dita e Fitores festohet gjithashtu në të gjithë Evropën, në kujtim të viktimave dhe përfundimit të Luftës së Dytë Botërore, por edhe Dita e Evropës për shkak të fillimit të krijimit të komunitetit të vendeve evropiane, pesë vjet më vonë.

Shërbimi Evropian i Veprimit të Jashtëm të Bashkimit Evropian (EEAS) deklaroi në faqen e internetit se për shkak të masave kufizuese prej pandemisë, nuk do të ketë ceremoni në Bruksel, por se do të ketë ngjarje virtuale.

Lufta më vdekjeprurëse në histori

Franca është një nga vendet e pakta që shënon Ditën e Fitores nga presidenti Emmanuel Macron, duke vendosur një kurorë lulesh sot në Monumentin e Heroit të Panjohur me një prani të kufizuar të zyrtarëve dhe ushtrisë.

Dita e Fitores do të festohet gjithashtu në Australi, pasi rreth 10,000 ushtarë australianë humbën jetën në betejat me forcat naziste.

Kulla Menara 421 metra e lartë në kryeqytetin e Malajzisë (vend musliman), Kuala Lumpur, do të shënohet sot nga ngjyrat e Bashkimit Evropian, si për Ditën e Fitores, ashtu edhe për Ditën e Evropës.

Lufta e Dytë Botërore përfundoi disa muaj pas 9 majit 1945, më saktësisht më 2 shtator, me kapitullimin e pakushtëzuar të Japonisë pasi Shtetet e Bashkuara hodhën bomba atomike në Hiroshima dhe Nagasaki.

Lufta filloi më 1 shtator 1939 me pushtimin gjerman të Polonisë.

Vende të shumta të botës morën pjesë në të, të cilat themeluan dy aleanca ushtarake të kundërta: fuqitë e Boshtit, të udhëhequr nga Gjermania dhe Aleatët, të udhëhequr nga Shtetet e Bashkuara, Britania e Madhe dhe BRSS.

Kjo është lufta më vdekjeprurëse në historinë njerëzore, me midis 50 dhe 75 milion njerëz të vrarë.