Skip to content

“Themeli i botës qëndron te kombi. Themeli i kombit qëndron te familja. Themeli i familjes…”/ Thëniet më të Bukura të Mencius

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Mencius është konfuciani më i famshëm pas vetë Konfucit.

Ai ishte një filozof dhe i urtë shëtitës kinez dhe një nga interpretuesit kryesorë të konfucianizmit.

Ashtu si Konfuci, sipas legjendës, ai udhëtoi në të gjithë Kinën për dyzet vjet për t’u ofruar këshilla sunduesve për reforma.

Ai shprehu përkushtimin e tij birnor kur mori tre vjet pushim nga detyrat e tij zyrtare për të mbajtur zi për vdekjen e nënës së tij. I zhgënjyer nga dështimi i tij për të bërë ndryshime në botën e tij bashkëkohore, ai u tërhoq nga jeta publike.

Për kënaqësinë e lexuesve tanë ne kemi sjellë një koleksion me thëniet më të bukura të tij. Ne i lexojmë të gjitha komentet tuaja, dhe jemi aty duke pritur të na thuash cilën prej thënieve mëposhtë pëlqeve më së shumti.

Themeli i botës qëndron te kombi. Themeli i kombit qëndron te familja. Themeli i familjes qëndron tek individi.

Sëmundja e njerëzve është se ata lënë pas dore arat e veta dhe shkojnë të pastrojnë arat e të tjerëve.

Nuk ka asnjë atribut të njeriut më të lartë se sa t’i ndihmojë njerëzit e tij për të praktikuar virtytin.

Njeriu i madh është ai që nuk e humb zemrën e fëmijërisë së tij.

Rruga e detyrës qëndron në atë që është afër dhe njeriu e kërkon atë në atë që është e largët.

Ka një fuqi në çdo gjë; është detyrë e artistit ta përcaktojë dhe ta shprehë.

Të veprosh pa kuptim të qartë, të formosh zakone pa hetim, të ndjekësh një rrugë gjatë gjithë jetës pa e ditur se ku të çon në të vërtetë; e tillë është sjellja e turmës.

E vërteta e thënë para se t’i ketë ardhur koha është e rrezikshme.

Mundohuni t’i trajtoni të tjerët ashtu siç do të dëshironit të silleni me veten tuaj dhe do të zbuloni se kjo është rruga më e shkurtër drejt dashamirësisë.

Të gjithë njerëzit kanë në vetvete atë që është vërtet e nderuar. Vetëm se ata nuk e mendojnë atë.

Nëse e dini se një gjë është e padrejtë, atëherë përdorni të gjitha mundësitë për t’i dhënë fund – pse të prisni vitin e ardhshëm?

Njerëzit duhet të vendosin për atë që nuk do të bëjnë dhe më pas ata janë në gjendje të veprojnë me energji në atë që duhet të bëjnë.

Asnjëherë një njeri që e ka përkulur veten nuk ka mundur t’i drejtojë të tjerët.

Sinqeriteti është rruga e qiellit.

Ndjenja e së drejtës ose e së gabuarës është fillimi i mençurisë.

Gjërat më të mira në jetë vijnë në treshe, si miqtë, ëndrrat dhe kujtimet.

Ndjenja e dhembshurisë është fillimi i së njerëzishmes.

Vetëm kur dikush refuzon të bëjë disa gjëra, ai do të jetë i aftë të bëjë gjëra të mëdha.

Njerëzit janë të etur të komentojnë diçka kur ata vetë nuk janë në situatën për ta bërë atë.

Nëse e kuptoni rëndësinë e balancës, mund t’i rregulloni detajet. Nëse mund të rregulloni detajet, mund të ndaloni mendimin. Mendja juaj do të qetësohet. Nëse mendja juaj qetësohet, mund të mendoni para një tigri. Nëse mund të mendoni përpara një tigri, me siguri do t’ia dilni.

Nëse i lejoni njerëzit të ndjekin ndjenjat e tyre, ata do të jenë në gjendje të bëjnë mirë. Kjo është ajo që nënkuptohet kur thuhet se natyra njerëzore është e mirë.

Ai që i beson të gjitha në një libër do të ishte më mirë pa libra.

Ai që dëshiron të jetë bamirës nuk do të bëhet i pasur.

Nuk më pëlqen vdekja, megjithatë, ka disa gjëra që nuk më pëlqejnë më shumë se vdekja. Prandaj, ka raste kur nuk do ta shmang rrezikun.

Ai që i do të tjerët është vazhdimisht i dashur prej tyre. Ai që respekton të tjerët është vazhdimisht i respektuar prej tyre.

Një njeri duhet së pari të përçmojë veten, dhe pastaj të tjerët do ta përçmojnë atë.

Miqësia është një mendje në dy trupa.

Ai që shkon deri në fund të zemrës së tij e njeh natyrën e tij; Dhe duke njohur natyrën e tij, ai njeh qiellin.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë