Bashkimi Evropian ka pezulluar më shumë se 80,000 adresa në internet .EU të caktuara për përdoruesit në Mbretërinë e Bashkuar, pas një periudhe kalimtare një vjeçare pasi Brexit skadoi më 1 janar, duke lënë tregun e vetëm evropian dhe bashkimin doganor.

Regjistrit evropian të domeneve EURid, i tha portalit të Brukselit EURACTIV.com se “disa minuta” pasi hynë në vitin e ri, fushat e internetit që u përkasin përdoruesve britanikë u reduktuan në të ashtuquajturin status “të pezulluar”.

Kjo do të thotë që fusha të tilla nuk kanë më disa “tipare funksionale”, të tilla si posta elektronike ose disa shërbime themelore të Internetit. Për më tepër, që nga fillimi i vitit, askush me qendër në MB nuk mund të marrë ose të kërkojë një domen kombëtar .EU.

EURid gjithashtu njoftoi se të gjithë pronarët e domeneve të Mbretërisë së Bashkuar .EU janë njoftuar siç duhet për pezullimin e disa veçorive të rëndësishme në internet në faqen e tyre.

Agjencia e Regjistrimit të Domeneve të Internetit të BE-së është e përmbytur me mesazhe nga pronarët e faqeve britanike, të cilët kryesisht kërkojnë riregjistrimin e adresës së internetit në një nga vendet e BE-së, në mënyrë që të rinovojnë statusin e pronarëve të regjistruar të domeneve dhe të vazhdojnë aktivitetet e tyre në internet.

Statusi i pezullimit

Statusi aktual i pezullimit do të zgjasë deri më 31 mars, dhe deri në atë datë është e mundur të azhurnohen domenet e internetit të atyre pronarëve që raportojnë transferimin e domeneve nga MB në një vend të BE.

Kjo vlen kryesisht për personat juridikë dhe personat fizikë kanë mundësinë të mbajnë domenin .EU pavarësisht nga vendbanimi i tyre në Mbretërinë e Bashkuar nëse vërtetojnë se kanë shtetësinë e një anëtari të Bashkimit Evropian.

Në të gjithë këtë, vëmendje të veçantë i tërhoqi çështja e fushës së Internetit Leave.EU (Leave.EU), e cila po bënte fushatë për daljen e Britanisë nga BE.

Financuesi i faqes është themeluesi i Partisë Euroskeptike, Populiste të Pavarësisë së Mbretërisë së Bashkuar (UKIP), Aaron Banks dhe mbështetet, ndër të tjera, nga ish-deputeti britanik Nigel Farage.

Në fund të vitit 2020, ishte e pasigurt nëse Leave.EU do të hiqte dorë nga domeni i BE-së dhe në vend të kësaj do të merrte një domain britanik ose ndërkombëtar.

Madje kishte diskutime në rrjetet sociale për këtë. Konkretisht, ndryshimi i domenit nuk do të nënkuptojë vetëm një ndryshim të thjeshtë të adresës së internetit, por gjithashtu do të ndikonte në renditjen e faqes në motorët e kërkimit.

Portali EURACTIV.com zbuloi, megjithatë, se edhe para fundit të periudhës tranzitore një-vjeçare pas Brexit, organizata Eurosceptike riregjistroi adresën e internetit në qytetin Irlandez të Waterford, ku mund të përdorë ende domenin .EU.