Zyrtarët e KB dhe Kryqit të Kuq vizituan Rripin e rrethuar të Gazës për të marrë njohuri për shkallën e shkatërrimit gjatë 11 ditëve të sulmeve izraelite, duke përfshirë dëmtimin e shtëpive, shkollave, spitaleve dhe objekteve të tjera.

Të paktën 254 palestinezë, përfshirë 66 fëmijë, humbën jetën në sulmet izraelite në enklavë që filluan më 10 maj. Të paktën 12 persona, përfshirë dy fëmijë, u vranë në Izrael në sulmet me raketa të kryera nga grupe të armatosura nga Gaza.

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka paralajmëruar “nevoja marramendëse shëndetësore” në të gjithë territoret e okupuara palestineze, duke thënë se konflikti ka shkaktuar edhe më shumë zhvendosje dhe përkeqëson krizën humanitare.

“Më shumë se 77,000 njerëz janë zhvendosur brenda dhe rreth 30 objekte shëndetësore janë dëmtuar,” tha ajo.

OBSH tha se ishte “duke rritur përgjigjen e saj për të siguruar kujdes shëndetësor për gati 200,000 njerëz në nevojë”.

“OBSH mbetet i shqetësuar … dhe bën thirrje për qasje të plotë në stafin dhe furnizimet humanitare të nevojshme për zhvillimin dhe transferimin e pacientëve nga Gaza”.

Frika, ankthi dhe stresi

Ndërkohë, kreu i Komitetit Ndërkombëtar të Kryqit të Kuq (ICRC) bëri thirrje për 16 milion dollarë për t’u dhënë njerëzve në Gaza.

“Frika, ankthi dhe stresi ishin fjalët kryesore që unë vazhdoja të dëgjoja sot,” tha Robert Mardini për Al Jazeera pasi vizitoi zonat e shkatërruara të Gazës.

“Megjithëse përshkallëzimi ishte më i shkurtër se më parë, do të duhen vite për të rindërtuar atë që u dëmtua në vetëm 11 ditë,” tha ai, duke kërkuar “një zgjidhje të rëndësishme politike për t’i dhënë fund këtij konflikti të gjatë”.

 “Në ndërkohë, ne me të vërtetë duhet të rrisim mbështetjen tonë për një përgjigje humanitare në Rripin e Gazës, në afat të shkurtër.”

Sulmet e fundit izraelite në Gaza kanë shkatërruar 1,800 njësi banimi dhe shkatërruar pjesërisht të paktën 14,300 apartamente dhe shtëpi, duke bërë që dhjetëra mijëra palestinezë të kërkojnë strehim në shkollat ​​e KB.

Sulmet prekën 74 ndërtesa publike, përfshirë komunat lokale.

Izraeli ka vendosur një bllokadë tokësore dhe detare ndaj Gazës që kur Hamasi erdhi në pushtet në 2007 në këtë territor të populluar dhe të varfëruar të banuar nga rreth dy milion palestinezë.

Kalimi kufitar Rafah i Egjiptit është lidhja e vetme e Gazës me botën e jashtme.