Dy nga ekspertët kryesorë të thonjve në Australi kanë folur për disa nga prob lemet më të zakonshme të thonjve dhe kanë zbuluar se çfarë tregojnë ato për gje.ndjen e shëndetit tuaj.

Dr Samantha Eisman, një konsulente dermatologe në Sinclair Dermatology si dhe profesionistja e bukurisë Tracey Winder shpjegojnë se si të identifikohen dhe të zgjidhen pro blemet e zakonshme të thonjve, të tilla si kreshtat, njollat e bardha dhe ndarja e pllakës së thonjve.

Disa mund të rregullohen me një ndryshim të thjeshtë në dietë, ndërsa të tjerët sugjerojnë probleme themelore shëndetësore që kanë nevojë për vëmendje urg jente.

Thonjte e gerv ishtur. 1- Gërv.ishtja e thonjëve: Gë.rvishtja e thonjve ose shfaqja e një sipërfaqeje të pabarabartë ose të groposur mund të lidhet me dietën, çrreg.ullimet e lëkurës dhe sëm undjet. Ato shpesh tregojnë mungesë të squfurit mineral në dietën tuaj.

Squfuri mineral është i disponueshëm në ushqime të pasura me proteina si mishi, shpendët, vezët dhe qumështi, tha zonja Winder. Nëse jeni vegan, mund të merrni marrjen tuaj të squfurit mineral përmes hudhrës, qepëve, lakrës, kastravecave, filizave të Bruselit, rrepave, arrave, kale, marule, leshterikë dhe mjedër. Me erozione të thonjve, motivi që qëndron pas kësaj janë psoriaza, ekzema, alopecia ose tra. umat.

2-Thonjtë e thatë, të hollë dhe të bris htë: Nëse thonjtë tuaj pr.ishen lehtësisht, co pëtohen ose u mungon shkëlqimi, ka të ngjarë të fa.jësohet dieta juaj. “Mangësitë dietike jo vetëm që pengojnë thonjtë të rriten normalisht, por gjithashtu mund të shk.aktojnë dobësi dhe brishtësi,” tha zonja Ëinder.

‘Ky çrregullim i thonjve gjithashtu mund të lid het me lodhjen dhe sëm undjet (si pr.obleme metabolike, an emi ose çr regullime endokrine). ‘ Edhe marrja e ila.çeve të caktuara mund të shkaktojë tr aumë të thonjve.

Shëndeti ynë i thonjve gjithashtu pë.rkeqësohet ndërsa plakemi, kështu që diçka për të mbajtur në mend ndërsa vitet kalojnë është fakti se vitaminat A, B, C, D dhe E janë më të rëndësishmet për thonjtë e shëndetshëm, kështu që sigurohuni që dieta juaj të mbulojë spektrin e plotë të grupeve ushqimore. Mineralet si kalciumi, jodi, hekuri dhe magnezi janë gjithashtu thelbësore.

3-Pikat e bardha: Shenjat e bardha kanë tendencë të jenë rezultat i dëm.timit ose tra.um.ës dhe zakonisht nuk janë çështje shëndetësore. Kjo gjendje është shkaktuar nga flluska të vogla ajri që janë bllo.ku.ar midis shtresave të indeve të thonjve.

Nëse thonjtë dëm.to.hen, mund të paraqiten pika të bardha ose linja. Këto mavijosje të thonjve, të cilat janë të njohura edhe si le.ukonçia, nuk mendohet se shk aktojnë shqe tësim pasi ato zakonisht shërohen vetë, megjithëse kjo mund të zgjasë deri në katër muaj.

4-Thonjtë e butë të përkulur: Thonjtë e butë që përkulen lehtë, z hvishen ose t hyhen mund të shk.aktohen nga ekspozimi ndaj disa kimi.kat.eve ose nga një mënyrë jetese jo e shëndetshme. Zonja Winder tha që shkaku më i zakonshëm i thonjve të butë është përdorimi i zgjatur i larësve ose tretësve, dhe mangësitë ushqyese – në veçanti, siliciumi.

Thonjtë e butë gjithashtu mund të s.hkaktohen nga ila.çet pa recetë ose nga mungesa e gjumit, stërvitja dhe një dietë e dobët. Për të parandaluar këtë çështje, sigurohuni që dieta juaj të jetë e pasur me sil icë, një m ineral i ngjashëm me çimento qelizore , me qëllim që të ndihmojë thonjtë të rriten më shpejt dhe të jenë më elastikë.

5-Thonjtë në formën e lugës: Thonjtë e lugës (koiloniçia) janë thonjtë e butë që duken të skalitur. Kjo formë e thonjve shihet më shpesh tek fëmijët e vegjël pasi thonjtë janë të butë dhe të hollë.

Tek të rriturit, nëse thoi ka një formë konkave, që domethënë formën e nje luge, të kt hyer nga brenda, kjo mund të tregojë një çrregullim mjekësor, veçanërisht an eminë me mungesë hekuri.

6-Ndarja e pllakës së thonjve: Dr Eisman shpjegoi se ndarja e pllakës së thonjve (onikoliza) zakonisht fillon në skajin e thoit dhe përparon drejt kutikulës. Thoi i s hkëputur duket në ngjyrë të bardhë-verdhë sepse ajri është bllokuar në shtresën midis pllakës së thoit dhe vetë shtratit të tij.

Ajo tha se onikoliza shpesh s hkaktohet nga gje.ndjet e lëkurës si psoriasis, ekzemë ose inf eksion i mykut të thonjve. Mund të s hkaktohet gjithashtu nga il.açe të tilla si antibiotikë tetraciklin, rrezet e diellit, problemet e tiroides. Problemi gjithashtu mund të shfaqet kur thonjtë e xhelit z hvishen pa përdorur kimikate të përshtatshme të sallonit.

7-Si ndroma e thonjve të verdhë: Si ndroma e thonjve të verdhë është një çrregullim i rrallë që prek thonjtë e duarve dhe të këmbëve. Sipas Healthline, personat që zhvillojnë këtë gjendje gjithashtu kanë probleme të sistemit të frymëmarrjes dhe li mfës me ënjtje në pjesët e poshtme të trupit të tyre.

Dr Eisman tha që kjo si ndromë mund të shihet si rritje e ngadaltë e thonjve, mbi lakim të thoit dhe mungesë e ndarjes së kutikulës dhe pllakës së thonjve. Ajo shton se pllaka e thonjve nuk është gjithmonë e verdhë, por mund të shkojë nga e verdha e zbehtë në portokalli.

“Fillimisht, disa thonj mund të pr eken, por përfundimisht, të njëzet thonjtë do të përfshihen,” tha ajo. 8-Trashje e thonjve: Trashja e thonjve është një gje ndje e thonjve që pr.ek në mënyrë tipike të moshuarit. Zakonisht paraqitet si një trashje dhe fo rcim i pllakës së thoit, me thoin e madh, zakonisht në formën e një dashi.

Ai është i shoqëruar me tr. aumë, këpucë të përshtatshme, këmbëngulje, qarkullim periferik të dë.mtuar siç është sëm.undja vaskulare peroferale dhe dëm.timi i nervit”, tha Dr Eisman. Ka raste kur gjendja mund të jetë një shenjë e Psoriasis

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re