Presidenti i SHBA Donald Trump tha se Shtetet e Bashkuara mund të bëjnë vaksinën brenda tre ose katër javësh, ndërsa disa zyrtarë të shëndetit publik amerikan po bëjnë thirrje për kujdes mbi procedurën e përshpejtuar.

Duke folur për ABC, Trump mbrojti rolin e tij në përgjigjen ndaj virusit koronar dhe tha se vaksina do të ishte gati për shpërndarje deri në zgjedhjet presidenciale të 3 nëntorit. “Ne jemi shumë afër marrjes së vaksinës,” tha ai.

“Nëse doni të dini të vërtetën, mund të duhen vitet e mëparshme të administratës për të zhvilluar një vaksinë për shkak të Agjencisë së Zbatimit të Barnave (FDA) dhe të gjitha miratimeve. Ne e marrim vaksinën brenda disa javësh … Mund të jenë tre javë, katër javë,” tha ai.

Në fillim të këtij muaji, Anthony Fauci, eksperti kryesor i sëmundjes infektive të administratës amerikane, i tha CNN se shumica e ekspertëve besojnë se vaksina do të jetë gati deri në nëntor ose dhjetor.

“Eshtë e mundur që të bëhet vaksina deri në tetor, por nuk mendoj se ka gjasa,” tha Fauci. Ekspertë të tjerë thonë se vaksina e besueshme shkencërisht nuk do të jetë në dispozicion deri në fillim të vitit 2021.

Trump u përgjigj pyetjeve të shikuesve dhe prezantuesit të ABC George Stephanopulos në Filadelfia.

Ai tha se vendimi i tij për të ndaluar udhëtimin nga Kina dhe Evropa në Shtetet e Bashkuara shpëtoi mijëra, në mos miliona jetë njerëzish.

Ai gjithashtu mbrojti amerikanët që kundërshtojnë mbajtjen e maskave dhe tha se ekspertë si Fauci gjithashtu ndryshuan mendimin e tyre mbi këtë çështje gjatë krizës.

I pyetur për deklaratat, që nga fillimi i pandemisë, kur ai zvogëloi rrezikun e virusit koronar dhe tha se virusi do të zhdukej, Trump u përgjigj se nuk e zvogëloi rrezikun.

“Unë nuk e zvogëlova, në fakt, e rrita në shumë mënyra, për sa i përket veprimit. Veprimi im ishte shumë i fortë,” tha Trump.