Ministria e jashtme e Turqisë tha të premten se vendimet e miratuara në samitin e udhëheqësve të Bashkimit Evropian në lidhje me Turqinë janë larg nga përmbajta e hapave të pritshëm dhe të nevojshëm.

Ministria, në një përgjigje me shkrim ndaj vendimeve të marra në një samit të udhëheqësve të BE në Bruksel të enjten, tha se Turqia kishte bërë më shumë sesa bëri në uljen e tensioneve, intensifikimin e dialogut dhe bashkëpunimin.

“Ne e shohim shtyrjen e axhendës pozitive të BE, duke përfshirë uljen e tensioneve dhe modernizimin e Bashkimit Doganor, si një taktikë e shtyrjes dhe e shohim atë si një mungesë vullneti dhe abuzim të anëtarësimit nga dy anëtarë. Shmangia e përmendjes së statusit tonë si kandidat për anëtarësim është vetëm një konfirmim i pikëpamjes sonë,” thuhej në deklaratë.

Deklarata gjithashtu komentoi paketën e re të ndihmës financiare të Unionit.

“Paketa e re e ndihmës financiare të BE nuk ka për qëllim Turqinë, por refugjatët sirianë dhe është në fakt një hap përpara për të siguruar mirëqenien dhe sigurinë e vetë Unionit. Ulja e bashkëpunimit në fushën e migracionit ekskluzivisht mbi baza financiare është një gabim i madh. Do të ishte e dobishme për të gjithë që të kenë një bashkëpunim intensiv në këtë fushë”, thuhet në deklaratë.

Ministria e Jashtme turke gjithashtu deklaroi se vendimet nga samiti i udhëheqësve të BE në lidhje me Qipron janë vetëm një përsëritje e pozicioneve greke dhe se BE vazhdon të injorojë qipriotët turq dhe të drejtat e tyre.

Ai gjithashtu thekson se duke këmbëngulur në pozicione të tilla, BE nuk do të jetë në gjendje të japë një kontribut konstruktiv në zgjidhjen e çështjes së Qipros.

“Në këtë kontekst, ne përsëri i bëjmë thirrje BE të shohë më në fund realitetin në ishullin e Qipros, të njohë të drejtat e turqve qipriotë dhe të përmbushë premtimet e bëra në 2004,” përfundoi deklarata e Ankarasë.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re