Drejtoria e Industrisë së Mbrojtjes së Turqisë (SSB) ka punësuar një firmë ligjore amerikane për të marrë këshilla strategjike për të mbrojtur të drejtat e saj në programin e prodhimit të luftëtarëve F-35.

Një burim i paemër tha për Anatolian tha se marrëveshja u nënshkrua nga SSTEK Defense Industry Technologies, një filial i SSB dhe Arnold & Porter i Uashingtonit.

I njëjti burim tha se marrëveshja përfshin këshillat ligjore për të kërkuar të drejtat aktuale të Turqisë, jo këshillat për mbajtjen e këtij vendi në program.

Mosmarrëveshja për sistemin rus S-400

Turqia është përfshirë në programin amerikan për prodhimin e avionëve luftarakë F-35 që nga fillimi, por Shtetet e Bashkuara njoftuan në 2019 se ata do të përjashtonin Ankaranë nga programi për shkak të blerjes së sistemin rus S-400.

Uashingtoni zyrtar pretendon se blerja e sistemit S-400 nga Turqia mund të rrezikojë sigurinë e avionëve F-35, por Turqia thotë se këto pretendime janë të pabazuara dhe propozon formimin e një komisioni të pavarur për të sqaruar çështjen.

Udhëheqësi i SSB turk, Ismail Demir, vlerësoi se përjashtimi i Turqisë nga programi F-35 është një veprim i njëanshëm dhe i paligjshëm dhe tha se vendi do të marrë hapat e nevojshëm për të mbrojtur të drejtat e tij.