Turqia u zotua se nuk do të qëndrojë e heshtur për faktin që Greqia po shkeljen kërkesat e një marrëveshjeje afatgjate të arritur midis Ankarasë dhe Athinës, që i bën ujërat ndërkombëtare në Detin Egje jashtë kufijve të trajnimit ushtarak gjatë sezonit të turizmit.

Zëdhënësi i Ministrisë së Jashtme të Turqisë, Tanju Bilgiç, nënvizoi pajtueshmërinë e Turqisë me Memorandumin e Mirëkuptimit të Athinës të vitit 1988, duke mos kryer stërvitje detare në Egje nga 15 qershori deri më 15 shtator.

Ai theksoi se Greqia nuk e ndryshoi sjelljen e saj pavarësisht paralajmërimeve të Turqisë.

Turqia është e përkushtuar në Memorandumin e Mirëkuptimit të Athinës por nuk duhet të pritet që të shikojë shkeljen e marrëveshjes nga pala greke me duart e lidhura, tha Bilgiç.

Ai shtoi se Turqia më parë kishte shprehur gatishmërinë e saj shumë herë për të hequr reciprokisht zonat e stërvitjes afatgjate në Egje.

Libia

Bilgiç gjithashtu tha se vendi i tij theksoi në konferencën e dytë të Berlinit mbi Libinë se nuk do të lejojë që stërvitësit dhe këshilltarët turq në Libi të barazohen me mercenarë të paligjshëm.

Duke vënë në dukje mbështetjen e Ankarasë për procesin politik në Libi, Bilgiç tha se vendet në konferencë kishin arritur marrëveshje në një masë të konsiderueshme.

Ai gjithashtu tha se Turqia shprehu shqetësim për disa prej artikujve që kundërshtojnë faktet në terren, duke rezultuar në shtimin e një klauzole në memorandum që diferencoi stërvitësit dhe këshilltarët turq nga mercenarët në vendin e Afrikës Veriore.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re