Tymi nga zjarret e mëdha në pyjet në bregdetin perëndimor amerikan ka arritur deri në Evropë, njoftoi të Mërkurën Shërbimi Evropian i Monitorimit të Klimës.

Të dhënat satelitore nga Shërbimi i Monitorimit Atmosferik të Copernicus (CAMS) treguan se zjarret në pyje që shkatërronin California-n, Oregon-in dhe shtetin e Uashingtonit, ishin “disa dhjetëra deri në qindra herë më të forta” sesa mesatarja në vitet e fundit, raportoi AFP.

Për shkak të sistemeve të forta atmosferike, tymi i zjarrit është bllokuar për ditë me radhë mbi pjesën perëndimore të Amerikës së Veriut, duke shkaktuar cilësi potencialisht të rrezikshme të ajrit në qytete të tilla si Portland, Vancouver dhe San Francisco.

Por moti ndryshoi të hënën dhe tymi u fry në lindje nga një avion ajror. Portali i motit NY Metro njoftoi të martën se është i dukshëm në qiellin mbi New York.

 U çliruan më shumë se 30 milion ton CO2

CAMS njoftoi se kishte zbuluar që grimcat e tymit nga zjarri kishin arritur deri në 8,000 kilometra më në lindje, në Evropën Veriore.

Vlerësohet se zjarret kanë lëshuar më shumë se 30 milion ton CO2 që nga mesi i gushtit.

“Shkalla dhe intensiteti i këtyre zjarreve janë shumë më të mëdha sesa në18 vitet që kemi mbledhur të dhëna”, tha Mark Parrington, një bashkëpunëtor i lartë kërkimor CAMS dhe ekspert i zjarrit në pyje, që nga viti 2003.

Zjarret tashmë kanë përfshirë gati dy milion hektarë në perëndim të SHBA, e cila korrespondon afërsisht me zonën e shtetit të New Jersey-t.

35 njerëz u vranë dhe ka frikë se mund të ketë më shumë viktima.

Ngrohja globale është bërë një nga temat kryesore në ligjërimin publik amerikan disa javë para zgjedhjeve presidenciale për shkak të këtyre zjarreve katastrofike.