Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Ramu filloi një biznes me entuziazëm të madh, por vetëm pak muaj më vonë, biznesi i tij ndaloi rritjen.

Pas kësaj, koha kaloi por Ramu nuk filloi ndonjë punë të re. Mësuesi i tij mori vesh për situatën e tij dhe e thirri në shtëpinë e tij.

Mësuesi i uroi mirëseardhjen Ramu dhe ata folën pak për mirëqenien e njëri-tjetrit.

Pastaj mësuesi pyeti: “Pse nuk fillon të bësh ndonjë punë tjetër?”

Ramu u përgjigj: “Kam filluar një biznes. Kam punuar aq shumë, sa kam dhënë gjithçka për këtë punë. Kam punuar 24 orë 7 ditë të javës dhe megjithatë ai biznes dështoi.”

Mësuesi u përpoq ta ngushëllonte duke thënë: “Por kjo është jeta, ndonjëherë ne kemi sukses në atë që bëjmë dhe ndonjëherë jo. Kjo nuk do të thotë se ne duhet të ndalojmë së punuari.»

“Çfarë kuptimi ka të bëj punë, kur nuk mund të jem i sigurt për suksesin”, u përgjigj Ramu me pak inat.

Mësuesi e çoi Ramun në një dhomë dhe duke i treguar një bimë domate të tharë, ai tha: “Shiko këtë…”

Ramu u hutua dhe tha: “Ka mbaruar, e padobishme. Pse po ma tregon mua?”

Mësuesi u përgjigj: “Kur mbolla farën e saj, bëra gjithçka në rregull për të. E ujita, e plehërova, e spërkata me pesticid. Unë u kujdesa shumë për të, por ajo prapëseprapë u tha. ”

Mësuesi ndaloi pak dhe më pas e pyeti: “Të bësh një punë është njësoj… Sado që të përpiqesh, nuk mund të vendosësh se çfarë të ndodhë në fund. Ne mund të kontrollojmë vetëm ato gjëra që janë në duart tona dhe të tjerat duhet t’ia lini Zotit.”

Ramu pyeti: “Por nëse nuk ka garanci për sukses, atëherë çfarë dobie ka të përpiqesh të bësh diçka?”

Mësuesi tha: “Shumë njerëz nuk përpiqen të bëjnë ndonjë gjë të madhe në jetën e tyre duke menduar këtë.”

“Çfarë të keqe ka të mendosh kështu… Kur edhe pasi ke bërë kaq shumë punë, ke harxhuar kaq shumë para, kaq shumë kohë, nëse suksesi është vetëm çështje rastësie, atëherë çfarë dobie ka të bësh kaq shumë.” – tha Ramu dhe u bë gati për tu larguar.

Vetëm atëherë mësuesi ndaloi dhe tha: “Para se të largohesh, dua të të tregoj edhe një gjë..”

Ai e çoi Ramun në një dhomë tjetër dhe hapi derën. Ajo ishte plot me domate të mëdha të kuqe..

Ramu pyeti: “Pse po ma tregon këtë?”

Pikërisht atëherë mësuesi tha: “Këto domate që shihni janë rezultat i mos heqjes dorë nga rritja e bimëve edhe pasi kanë dështuar më parë. Nuk u ndala, pasi pashë ato bimë të thara… Përsëri mbolla fara dhe u kujdesa për to dhe kësaj here bima u rrit.

Në mënyrë të ngjashme, nëse vazhdoni të bëni gjërat e duhura vazhdimisht, shanset tuaja për të arritur sukses rriten shumë. Por nëse dorëzohesh për shkak të një apo dy dështimeve, atëherë jeta nuk të jep asnjë shpërblim.”

Ramu e kishte kuptuar tani mësimin e suksesit, ai e kuptoi se çfarë duhej të bënte dhe u largua me një energji të përtërirë.

Mësimi:

Ashtu si Ramu, shumë njerëz e bëjnë Dështimin e tyre si një arsye për të mos u përpjekur më tej. Është e vërtetë se sado të përpiqemi, nuk mund të kontrollojmë se cili do të jetë rezultati përfundimtar.

Por është gjithashtu e vërtetë se ata që vazhdojnë të përpiqen vazhdimisht për të arritur suksesin, do ta arrijnë nesër nëse jo sot.

Siç thuhet – Mos harroni se çdo dështim është një hap drejt suksesit.

/shkollaesuksesit.com

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë