Të hënën, Komisioni Evropian u propozoi anëtarëve të Bashkimit Evropian që gradualisht dhe në një mënyrë të koordinuar të lehtësojnë masat që kufizojnë lirinë e lëvizjes, veçanërisht për personat që kanë një certifikatë dixhitale të COVID-19.

“Ne sugjerojmë që Shtetet Anëtare të koordinojnë heqjen gradualisht të kufizimeve në lirinë e lëvizjes, duke marrë parasysh një instrument të ri të përbashkët – certifikatën dixhitale të BE mbi COVID-19. Tani presim që Shtetet Anëtare të përdorin sa më mirë këtë instrument dhe rekomandimin për të lejuar të gjithë të lëvizin lirshëm dhe të sigurt”, tha Komisioneri Evropian për Drejtësi Didier Reynders.

Komisioni propozon që personat plotësisht të vaksinuar duhet të përjashtohen nga detyrimi për të testuar dhe karantinë 14 ditë pas marrjes së dozës së fundit të vaksinës.

Politika e miratimit të hyrjes

E njëjta gjë vlen për njerëzit që janë vaksinuar me një vaksinë me një dozë të vetme.

Shtetet Anëtare mund të vendosin të lejojnë personat të cilët janë vaksinuar me vetëm një nga dy dozat e përshkruara pas një periudhe të caktuar, për shembull dy ose tre javë pas marrjes së dozës së parë.

Ata që kanë mbijetuar COVID-19 duhet të përjashtohen nga testimi dhe karantina për 180 ditë nga data e konfirmimit të sëmundjes së tyre.

Personat me një test të vlefshëm PCR negativ jo më të vjetër se 72 orë ose një test antigjeni jo më të vjetër se 48 orë duhet gjithashtu të përjashtohen nga detyrimi i karantinës.

Komisioni gjithashtu propozon që të mos vendosen kufizime për ata që vijnë nga zona e gjelbër kur udhëtojnë në një shtet tjetër anëtar.

Shmangia e udhëtimeve opsionale

Për ata që vijnë nga zona portokalli, Shtetet Anëtare mund t’u kërkojnë atyre që të kryejnë testime, ose me provë PCR ose me antigjen.

Shtetet Anëtare mund të vendosin karantinë për personat që vijnë nga zonat e kuqe nëse nuk kanë një test negativ përpara se të nisen.

Njerëzit nga zonat e kuqe të errët këshillohen të shmangin udhëtimet e detyrueshme dhe nëse udhëtojnë për to, duhet të zbatohet detyrimi për të shkuar në karantinë.

Komisioni gjithashtu propozoi azhurnimin e shënjimit me ngjyra të zonës, në përputhje me situatën epidemiologjike.