UNESCO dhe Komisioni Evropian kanë nisur një projekt dy-vjeçar për të luftuar antisemitizmin në Evropë përmes arsimit, në një kohë kur komunitetet hebreje ndjejnë një kërcënim në rritje.

Partneriteti i ri udhëhiqet nga UNESCO dhe financohet nga KE, me mbështetjen e Zyrës për Institucionet Demokratike dhe të Drejtat e Njeriut të OSBE-së, njoftoi agjencia e Kombeve të Bashkuara.

Projekti do të zbatohet në 12 shtete anëtare të Bashkimit Evropian, duke përfshirë Kroacinë, Slloveninë, Italinë, Austrinë, Francën dhe Gjermaninë.

UNESCO do të punojë me autoritetet lokale për të trajnuar mësuesit, politikëbërësit dhe organizatat e shoqërisë civile për të luftuar antisemitizmin përmes sistemit arsimor

“Ndërtimi i një Evrope pa urrejtje dhe antisemitizëm fillon në klasë”, tha Komisioneri Evropian Margaritas Schinas.

Qëllimi është të forcohet kapaciteti i sistemeve arsimore për t’u marrë me probleme të tilla si teoritë e konspiracionit, paragjykimet dhe stereotipet antisemite dhe gjuha e urrejtjes në internet dhe për t’iu përgjigjur incidenteve antisemitike.

“Statistikat janë alarmante”

Një raport i marsit të këtij viti nga organizata hebraike B’nai B’rith International, e themeluar në vitin 1843, tregon se “mbledhjet agresive po përhapin ideologji antisemite dhe ekstremiste” në të gjithë vendet e BE-së, duke lavdëruar krimet e Holokaustit.

Antisemitizmi dhe shtrembërimi i Holokaustit po përhapen edhe në internet dhe statistikat janë alarmante, paralajmëron organizata.

Një studim i UNESCO-s i vitit 2022 tregon se mesatarisht 16 për qind e postimeve në mediat sociale rreth Holokaustit falsifikojnë historinë, me përqindjen që rritet në 49 për qind në aplikacionin e pamoderuar Telegram.

Një sondazh i BE-së midis 2020 dhe 2021 tregoi një rritje shtatëfish të postimeve antisemite në llogaritë e përdoruesve frankofonë në rrjetet sociale dhe një rritje 13-fish në llogaritë në gjuhën gjermane, tha UNESCO në një deklaratë. /tesheshi.com/

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re