Skip to content

Urtikaria kronike, shenjat dhe simptomat e njollave të kuqe në lëkurë

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Urtikaria (koshere) janë njolla të lëkurës së fryrë, të kuqe, të kruar ose të përflakur si dhe kruarje që vijnë nga një reaksion i lëkurës. Gjendja konsiderohet urtikarie kronike nëse këto njolla shfaqen për më shumë se gjashtë javë dhe përsëriten shpesh gjatë muajve ose viteve. Shpesh, shkaku i urtikarisë kronike nuk është i qartë.

Urtikariet kronike mund të jenë shumë të pakëndshme dhe të pengojnë gjumin dhe aktivitetet e përditshme. Për shumë njerëz dhe ilaçet kundër kruajtjes ofrojnë lehtësim.

Shenjat dhe simptomat e urtikarisë kronike përfshijnë:

Grupe gërvishtjesh të kuqe ose me ngjyrë të lëkurës, të cilat mund të shfaqen kudo në trup;

Kruajtje, e cila mund të jetë e rëndë;

Ënjtje e dhimbshme (angioedema) e buzëve, qepallave dhe brenda fytit;

Një tendencë që shenjat dhe simptomat të shpërthejnë me shkaktarë të tillë si nxehtësia, stërvitja dhe stresi;

Urtikariet afatshkurtra (akute) shfaqen papritur dhe pastrohen brenda disa javësh.

Shkaqet

Gryka që vijnë me urtikariet lindin kur disa qeliza lëshojnë histaminë dhe kimikate të tjera në qarkullimin e gjakut.

Mjekët shpesh nuk mund të identifikojnë arsyen e urtikarisë kronike ose pse urtikaria akute ndonjëherë kthehet në një problem afatgjatë. Reagimi i lëkurës mund të shkaktohet nga:

Medikamente kundër dhimbjeve

Insektet ose parazitët

Infeksioni

Gërvishtje

Nxehtësia apo të ftohtit

Stresi

Drita e diellit

Ushtrimi

Alkooli apo ushqimi

Në disa raste, urtikariet kronike mund të lidhen me një sëmundje specifike, siç është sëmundja e tiroides ose, rrallë, kanceri.

Komplikimet

Urtikariet kronike nuk ju vënë në rrezik të papritur të një reaksioni serioz alergjik (anafilaksi). Por nëse përjetoni urtikarie si pjesë e një reaksioni serioz alergjik, kërkoni kujdes urgjent. Shenjat dhe simptomat e anafilaksisë përfshijnë marramendje, vështirësi në frymëmarrje dhe ënjtje të buzëve, qepallave dhe gjuhës./ Mayo Clinic

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë