Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) mirëpriti vaksinë e Moderna, që njoftoi sot se vaksina e saj eksperimentale tregoi efikasitet prej 94.5%, por tha se “shumë pyetje” mbetën dhe nuk ishte koha për vetëkënaqësi.

Vetëm sasi shumë të kufizuara të çdo vaksine do të jenë në dispozicion në gjysmën e parë të vitit 2021 për njerëzit e tjerë, përveç punonjësve shëndetësorë prioritarë, thanë zyrtarët e OBSH-së.

“Ndërsa ne vazhdojmë të marrim lajme inkurajuese në lidhje me vaksinat e COVID-19 dhe mbetemi optimist me kujdes për potencialin që mjetet e reja të fillojnë të mbërrijnë në muajt e ardhshëm, tani ne jemi jashtëzakonisht të shqetësuar nga rritja e rasteve që po shohim në disa vende, veçanërisht në Evropë dhe Amerikë, “tha drejtori i përgjithshëm i OBSH-së Tedros Adhanom Ghebreyesus në një konferencë për shtyp.

Kjo shënoi kthimin e tij në agjencinë e Gjenevës nga karantina pasi ishte ekspozuar ndaj koronavirusit rreth 17 ditë më parë. Tedros tha se ai nuk kishte simptoma dhe nuk kishte parë nevojë për një test.

Vaksina eksperimentale e Moderna Inc është 94.5% efektive në parandalimin e COVID-19 bazuar në të dhënat e ndërmjetme nga një provë në fazën e vonë, tha kompania të hënën, duke u bërë prodhuesi i dytë i barnave amerikane që raporton rezultate që tejkalojnë shumë pritjet.

/faxweb

loading...