Vaksinat mRNA/ Të sigurta dhe efektive për personat alergjikë

thumbs_b_c_c5339c4a8efb0a46365c35dbd153f25d.jpg

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Sipas një studimi amerikan, vaksinat mRNA kundër koronavirusit janë të sigurta dhe efektive për personat alergjikë. Megjithëse personat alergjikë kanë më shumë gjasa të zhvillojnë efekte anësore pas vaksinimit, pothuajse të gjithë mund të vaksinohen.

Studiuesit në Shkollën e Mjekësisë të Universitetit të Harvardit, Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dhe Brigham & Women’s Hospital në Boston, analizuan të dhënat e 53,000 personave, 47 prej të cilëve (0.9%) vuanin nga alergji të rënda, si janë reaksionet ndaj ilaçeve, vaksinave dhe alergeneve.

Cilat simptoma të alergjisë mund të shfaqen nga vaksinat mRNA?

Sipas studimit,  11.6% që vuanin nga alergjitë, pra rreth një në 10, raportuan reaksione alergjike brenda tre ditëve pas dozës së parë ose të dytë të një vaksine mRNA, krahasuar me 4.7% që nuk vuanin nga alergjitë. Personat më të rrezikuar ndaj reaksioneve alergjike kishin rreth dy herë e gjysmë më shumë gjasa të kishin efekte anësore si edeme, ënjtje  apo dhimbje.

Pavarësisht nga këto simptoma, 98% u vaksinuan me të dyja dozat. Personat alergjikë sigurisht që mund të kenë simptoma pas vaksinimit, veçanërisht pas dozës së parë, por shumica e simptomave alergjike nuk e pengojnë  marrjen e dy dozave të vaksinës mRNA,” tha sipas imunologut Dr L.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë