Deri në 20 mars, Kina kishte vaksinuar 70 milion njerëz me vaksinën COVID-19, raportoi media shtetërore, duke cituar Komisionin Kombëtar të Shëndetit.

Që nga shkurti, transmetimi i parë lokal i virusit në Kinë është regjistruar te një punonjëse spitali.

Ajo mori dy doza të vaksinës midis janarit dhe shkurtit, raportuan mediat shtetërore, raporton Reuters.

Pacientja, e identifikuar si Liu, ka qenë duke punuar në një spital karantine në Xian City që nga 4 mars.

Ajo ishte kryesisht e punësuar në mbledhjen e mostrave nga njerëzit nga karantina, të cilët u testuan për virusin Corona, shkruan gazeta shtetërore Health Times.

Rasti i infeksionit u raportua nga Kina të enjten dhe është i pari rast i transmetimit lokal të virusit në vend që nga 14 shkurti.

Health Times, duke cituar një grup ekspertësh nga Provinca Shaanxi, ku ndodhet Xian City, shkruan se Liu u infektua pasi u ekspozua aksidentalisht ndaj virusit ndërsa punonte në departamentin e karantinës së spitalit.

Gazeta citon Zeng Guang, një ish-kryedemiolog në Qendrën Kineze për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve, të ketë thënë se vaksina nuk mbron 100 për qind dhe është “relativisht e sigurt, jo absolutisht e sigurt” dhe që publiku nuk duhet të dyshojë në të për shkak të këtij rasti.

“Shkalla e efektivitetit të vaksinave shtëpiake në parandalimin e rasteve të rënda të infeksionit koronavirus në Kinë është më e madhe se 90 përqind dhe shkalla e përgjithshme e mbrojtjes është më e madhe se 70 përqind,” tha ai.

Zeng shtoi se spitalet ku trajtohen pacientët me COVID-19 janë zona me rrezik të lartë të infeksionit, në të cilat edhe midis personelit mjekësor të vaksinuar, mundësia e infeksionit nuk mund të përjashtohet.

Tridhjetë e tre anëtarë të stafit që punonin në repartin e spitalit me Liu kishin rezultate negative të testit dhe të gjithë iu nënshtruan izolimit dhe vëzhgimit mjekësor.

Kina aktualisht ka katër vaksina të saj kundër COVID-19 për përdorim publik, dhe një vaksinë e pestë është aprovuar për përdorim urgjent.