Qeveria gjermane planifikon t’i heqë privilegjet Gerhard Schroeder, të cilat ai i gëzon si ish-kancelar, për shkak të marrëdhënies së tij të ngushtë me presidentin rus Vladimir Putin dhe refuzimit të tij për t’u larguar nga pozicionet e tij në gjigantët energjetikë rusë.

“Është e paimagjinueshme që taksapaguesit t’i paguajnë atij një zyrë,” tha ministri i Financave Christian Lindner për Funke Group në një intervistë të shtetit.

Çështja ka të ngjarë të diskutohet në kontekstin e debatit për buxhetin e vitit 2023 dhe z. Lindner ka bërë thirrje për një “kod nderi” për ish-presidentët dhe ish-kancelarët. “Në këtë kontekst duhet të flasim edhe për çështje të etikës”, tha ai.

Gjithashtu, ish-funksionarët e këtij niveli duhet të vazhdojnë të mbajnë poste, pasi kanë detyrime publike edhe pas largimit, por këto përfitime duhet të ulen gradualisht, tha ministri i Financave dhe kreu i Liberalëve (FDP).

Megjithatë, kryesia e Partisë Socialdemokrate (SPD) tashmë i ka bërë thirrje Gerhard Schroeder që të largohet nga partia, ndërkohë që po zhvillohet një proces disiplinor, i cili mund të çojë në përjashtimin e tij. Sipas agjencisë gjermane të lajmeve dpa, më shumë se një duzinë aplikime janë paraqitur nga organizata rajonale të SPD-së, duke kërkuar largimin e tij.

Kryeministri bavarez dhe udhëheqësi i Unionit Kristian Social (CSU) Markus Zeder sulmoi edhe një herë Schroeder sot, duke e quajtur atë një “burrë kokëfortë, plak, të çuditshëm” për të cilin, tha ai, “llogaria bankare është më e rëndësishme se reputacioni i Gjermanisë në botë“. Nga podiumi i partisë CSU në Würzburg, zoti Zender i bëri thirrje ish-kancelarit jo vetëm të largohet nga SPD, por edhe të heqë dorë nga të gjitha privilegjet e tij.

Gerhard Schroeder aktualisht mban gjashtë zyra në ndërtesën e Parlamentit Federal, të cilat zakonisht përbëhen nga shtatë punonjës. Kostoja e këtij përfitimi arrin në 400,000 euro në vit. Megjithatë, postet janë bosh për momentin, pasi bashkëpunëtorët e ish-kancelarit e lanë atë pas fillimit të luftës në Ukrainë.