Mali i Zi shënon sot Ditën e Pavarësisë. Në një referendum në 21 maj 2006, 55.5 përqind e qytetarëve që shkuan në votime votuan për një Mal të Zi të pavarur.

Pavarësia e Malit të Zi u shpall në 3 qershor 2006, ndërsa më 28 qershor të atij viti, Mali i Zi u bë anëtari i 192-të i Kombeve të Bashkuara dhe më 11 maj 2007, një anëtar i Këshillit të Evropës.

Sipas rezultateve zyrtare, pavarësia e Malit të Zi u mbështet nga 230,661 qytetarë ose 55.5 nga 86.3 përqind e votuesve me të drejtë vote që shkuan në referendum, ndërsa kishte 185.002 votues ose 44.5 përqind për mbijetesën e shtetit të përbashkët me Serbinë.

Referendumi u parapri nga negociatat midis përfaqësuesve të blloqeve për pavarësi dhe një shteti të përbashkët përmes diplomatit sllovak dhe ndërmjetësuesit të Bashkimit Evropian, Miroslav Lajčák.

Kryeministri i Malit të Zi, Zdravko Krivokapić, tha se pavarësia e Malit të Zi duhej të rezultojë në unitet më të madh, integrim të të gjithë qytetarëve, demokraci të vërtetë, prosperitet dhe zbatim të ligjit pa selektivitet.

Në pritjen me rastin e 15-vjetorit të rivendosjes së pavarësisë së Malit të Zi, ai tha se periudha e shtetësisë deri në ndryshimin përfundimtar të qeverisë u shënua me një shenjë të barazisë midis pavarësisë dhe privatësisë. Ai vuri në dukje se vitet pas rivendosjes së pavarësisë kaluan në hollimin dhe mohimin e normave shoqërore, në erozionin e vlerave morale, në hipokrizi.

“Sot, ne jemi duke krijuar një shtet të kthyer drejt të gjithë qytetarëve. Kjo është fraza që duhet të jetë shumë e qartë në jetën tonë – një sistem i orientuar drejt qytetarëve. Deri më tani, nuk ka qenë kështu,” tha Krivokapic.

Ai tha se përparësia themelore e Qeverisë është t’u mundësojë të rinjve të qëndrojnë në vend, dhe jo, siç ka qenë deri më tani, të zgjedhin midis dy ekstremeve.

“Një ekstrem është përshtatja me sistemin e vlerave që shqetësohet dhe tjetra, emigrimi. E ardhmja e vetme e Malit të Zi janë të rinjtë”, tha Krivokapi.

Ai i bëri thirrje komunitetit ndërkombëtar të kuptojë.

“Ne nuk po kërkojmë asnjë privilegj, ne duam të arrijmë atë që kemi vendosur të bëjmë në bashkëpunim me ta, dhe kjo është që të jemi anëtari i parë i ardhshëm i BE dhe të ndajmë vlerat evropiane,” tha Krivokapiç.

Kryetari i Kuvendit, Aleksa Beçiç, vuri në dukje se kremtimi i njërës prej dy festave më të rëndësishme shtetërore nuk duhet të jetë privilegji i një institucioni, subjekti dhe grupi njerëzish ose gjysmës së Malit të Zi.

Ai tha se shteti, si element i tij përbërës, nuk përbëhet nga një njeri, një grup njerëzish ose gjysma e popullsisë.

“Shteti përbëhet nga të gjithë qytetarët e tij, pavarësisht nga ndonjë nga karakteristikat ose përkatësia e tyre. Pavarësisht nga opsioni që ata grumbulluan 15 vjet më parë, në çdo referendum ose në çdo kohë në çdo zgjedhje,” tha Beçiç.

Shteti malazes është i besueshëm dhe do t’i qëndrojë sprovës dhe tundimit që po kalon tani, tha Presidenti malazes Milo Gjukanoviç.

Me rastin e 15-vjetorit të rivendosjes së pavarësisë, ai tha se ishte i vetëdijshëm se mund të ishin arritur më shumë, por që për 15 vjet, ajo që ishte humbur për shekuj nuk mund të kompensohej.

Gjukanoviç beson se fondacioni shtetëror malazes është i besueshëm dhe se ai do t’i rezistojë testit që po kalon tani.

“Kjo më bind edhe më shumë nga aftësia e të gjitha potencialeve politike dhe shoqërore për të mbrojtur cilat janë arritjet e Malit të Zi modern dhe cili është çelësi për një të ardhme më të mirë për shtetin,” tha Gjukanoviç.

Me rastin e Ditës së Pavarësisë, 21 dhe 22 maj janë ditë jo pune në Malin e Zi.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re