Pikërisht një vit më parë, lajmi për vdekjen e Mbretëreshës Elizabeth II të Anglisë u përhap në mbarë botën.

Me rastin e përvjetorit, në profilin zyrtar në Instagram të familjes mbretërore është publikuar një foto më e vjetër e mbretëreshës me dedikimin “I përjetshëm kujtimi me dashuri”.

Dhe një vit më vonë, familja mbretërore ende po përshtatet me jetën pa matriarkatin e saj. Mbreti Charles dhe mbretëresha Camilla vazhduan traditën e nënës së tij për të kaluar verën e fundit në kështjellën e saj të preferuar Balmoral në Skoci, ku mbretëresha kaloi ditët e saj të fundit dhe vdiq më 8 shtator.

Balmoral ishte një vend ku Mbretëresha  pushonte me të vërtetë, ku harronte kurorën dhe detyrat e saj, ku vishte çizme gome dhe një mushama dhe shëtiste ose hipte nëpër pasurinë e madhe në shoqërinë e kafshëve – kuajve të saj të preferuar.

Dhe kjo prone imponuese, e cila mbulon 50,000 hektarë, u ble në vitin 1852 nga Princi Albert, bashkëshorti i Mbretëreshës Victoria, dhe është pronë private e familjes mbretërore.

Fryma e mbretëreshës është ende shumë e pranishme atje, siç e dëshmojnë punonjësit e kalasë të cilët thonë se çdo ditë presin që mbretëresha të dalë nga një nga dhomat, të dëgjojë zërin e saj duke i thirrur kafshët shtëpiake…

Por për shkak të mbretërimit shtatëdhjetëvjeçar të Mbretëreshës Elizabeth II, pati një boshllëk të madh në jetën e britanikëve, të cilët as nuk mbajnë mend ndonjë sundimtar tjetër. Brezat e rinj janë më skeptikë ndaj monarkisë, kështu që Mbreti Charles, si dhe Mbreti i ardhshëm William, po përpiqen ta mbajnë “Firmën” relevante në Mbretërinë e Bashkuar dhe në Komonuelth në të ardhmen.Dhe kjo do të jetë një sfidë,” tha Robert Hardman, biograf mbretëror dhe autor i “Queen of Our Times”.

Një përçarje e madhe në familje u krijua nga princi dikur i dashur Harry dhe gruaja e tij Meghan Markle kur u tërhoqën nga rolet e tyre mbretërore në vitin 2020, ku dëshmitë dhe akuzat e tyre publike nuk e ndihmuan aspak familjen mbretërore.

Por edhe pse ata qëllonin me zjarr gojor mjaft të shëmtuar ndaj monarkisë herë pas here nga një kontinent tjetër, hidhërimi dhe akuzat e tyre u lanë në hije nga zhurma nga Ëindsor, vdekja e Mbretëreshës dhe më në fund kurorëzimi i një mbreti të ri – të paktën tani për tani asnjë shqetësim për monarkinë e kryesuar nga mbreti Charles III. Mbretëresha ende nuk është harruar, Mbreti Charles III e zëvendësoi denjësisht, por të gjithë presin se kur do të marrë fronin princi William, i cili është më se i gatshëm të marrë përsipër detyrat e sundimtarit të monarkisë. /tesheshi.com/

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re