Skip to content

Vizita 3 miliard dollarëshe e Bin Salmanit në Jordani

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Princi i kurorës i Arabisë Saudite, Mohammed bin Salman, mbërriti në Jordani, duke shënuar fillimin e një epoke të re në marrëdhëniet mes dy vendeve, të cilat janë përkeqësuar nga qasjet e ndryshme ndaj konflikteve rajonale dhe premtimet e paplotësuara për ndihmë financiare.

Vizita e parë liderit de facto të Mbretërisë në vite vjen në një kohë kur ekonomia jordaneze po lufton për të përballuar efektet ekonomike të luftës në Ukrainë. Biznesmenët dhe zyrtarët shpresojnë se vizita do të zhbllokojë të paktën 3 miliardë dollarë projekte investimi të premtuara nga Arabia Saudite në vitet e mëparshme, të cilat nuk janë realizuar kurrë.

Arabia Saudite, e cila dikur shpëtoi Jordaninë me injeksione likuiditeti, e kishte ndërprerë mbështetjen e saj të drejtpërdrejtë. Vizita e Mohammed bin Salman pritet të ringjallë konsultimet në mbështetje të ekonomisë jordaneze, e cila është goditur rëndë nga rritja e çmimeve të karburanteve dhe rritja e importeve të ushqimit. Vlen të theksohet se Jordania importon pjesën më të madhe të nevojave të saj për energji.

Marrëdhëniet e Amanit me Riadin kishin arritur një pikë të ulët gjatë mandatit të Donald Trump në Shtëpinë e Bardhë, kur Jordania (një aleat i vendosur i SHBA-së) konsideroi se lidhjet e forta të Riadit me qeverinë e atëhershme amerikane minonin rolin e saj qendror në procesin e paqes arabo-izraelite.

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë