Ekspertët nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) vazhduan kërkimet e tyre mbi origjinën e koronavirusit të shtunën në Wuhan, gjatë së cilës, përveç spitalit që pranoi për herë të parë pacientë me COVID, ata gjithashtu duhet të vizitojnë Institutin e Virologjisë dhe tregun ujor.

Pasi dolën nga një karantinë 14-ditore, anëtarët e ekipit vizituan Spitalin Jinyintan në Wuhan, institucioni i parë që pranoi pacientë që vuanin nga një virus misterioz në atë kohë.

Orari i tyre i saktë nuk dihet ende, duke pasur parasysh se burimi kryesor i informacionit janë cicërimat e tyre dhe ato të OBSH, ndërsa Kina pothuajse po hesht për vizitën, e cila mund të jetë politikisht shumë e ndjeshme për të.

Sidoqoftë, ekziston dyshimi se sa të dhëna do të jenë në gjendje të mbledhin ekspertët, më shumë se një vit pas fillimit të pandemisë dhe me autoritetet kineze të njohura për jo-transparencë në temat që mund të provokojnë polemika.

Organizata Botërore e Shëndetësisë u përpoq të ulë pritshmëritë e saj të premten. “Unë do të doja të paralajmëroja të gjithë botën: që një test i transmetimit të sëmundjes nga kafsha në njeri të jetë i suksesshëm, nuk është e nevojshme të gjesh burimin e transmetimit të parë,” u tha gazetarëve Drejtori i Operacioneve Emergjente i OBSH-së, Michael Ryan.

Pavarësisht nga “orari shumë i ngushtë” i grupit të ekspertëve në Wuhan, Ryan nuk dha shumë detaje rreth programit të tyre. Ai përmendi, megjithatë, Institutin e Virologjisë Wuhan dhe tregun e qytetit ku u shitën kafshë të gjalla ekzotike dhe ku virusi mund të transmetohej te njerëzit.

Ish-Administrata Trump hipotezoi se virusi “iku” nga Instituti i Virologjisë dhe studiuesit e infektuar.

Kina, e akuzuar për reagim shumë vonë ndaj rasteve të para të COVID-19, është përpjekur të zhvendosë vëmendjen e mediave në luftën e saj të suksesshme kundër epidemisë që nga viti i kaluar.

Nëse mund të besohen të dhëna zyrtare, që nga mesi i majit, vetëm dy njerëz kanë vdekur nga virusi corona dhe Kina ka raportuar 4,636 vdekje që nga fillimi i pandemisë, në kontrast të plotë me më shumë se 2.1 milion vdekje në të gjithë botën.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re