Subscribe

Veshja më e hershme dhe identifikuese popullore shqiptare, xhubleta, është  në rrezik zhdukjeje.

 

E trashëguar prej rreth 4000 vjetësh, sot kjo veshje realizohet nga shumë pak njerëz. Etnografja Afërdita Onuzi, tregon specifikat që kërkon punimi i një xhublete.

 

AFERDITA ONUZI

ETNOGRAFE

 

“Është e rrezikuar për vetë specifikën e saj sepse kërkon një material dhe ca faza përgatitore të vështira për të cilat mungon dijebërja. Brezi i grave që dinë ta bëjnë xhubletën janë shumë të rralla, të moshuara. Por mesa di unë ato janë të gatshme që t’ja u lënë brezave ashtu siç kanë lënë dhe xhubletën.”

 

Megjithatë, xhubleta, e rrënjosur në alpet e Shqipërisë, ruhet me fanatizëm nga banorët, e pandryshuar deri në detaje dhe e pacenuar nga ndryshimet.

 

Një ekspozitë kushtuar xhubletës, por edhe të gjithë elementëve përbërës të kësaj veshjeje eshte hapur sot në ambientet e Institutit të Antropologjisë.

 

 

 

 

https://berati.tv/wp-content/uploads/2023/02/makina-me-qera.png