Kryeministri i Maqedonisë Veriore, Zoran Zaev, beson se Kosova dhe Serbia duhet të marrin Marrëveshjen e Prespës si një model për zgjidhjen e çështjes së Kosovës.

Duke komentuar dialogun midis Kosovës dhe Serbisë, ai i tha TV Klan Maqedonia, në shqip, se Brukseli duhet të liberalizojë pa kushte vizat për qytetarët e Kosovës.

“Udhëheqësit e Kosovës dhe udhëheqësit e Serbisë u detyrohen qytetarëve të tyre një të ardhme, një perspektivë. Nuk është e lehtë për të dy palët, por le të mësojnë nga shembulli ynë me Greqinë”, tha Zaev.

Ai shtoi se “dyert e së kaluarës duhet të mbyllen kur të hapen dritaret e së ardhmes”.

Zaev gjithashtu foli për fenomenin e “jo-letrës”, e cila, siç thotë ai, me projektin e formimit të partisë Ilirida në Maqedoninë Veriore, janë “promovues të politikës nacionaliste në rajon” dhe dalin në sipërfaqe sa herë që Evropa është e dobët .

“Ajo duhet të jetë një sinjal për Bullgarinë dhe Brukselin që procesi i integrimit të rajonit në Bashkimin Evropian duhet të vazhdojë intensivisht. Ky është kthimi i borxhit ndaj Ballkanit Perëndimor”, tha Zaev.

Sipas tij, përgjigjja e Evropës ndaj projekteve të tilla për ndryshimin e kufijve në Ballkan duhet të jetë forcimi i procesit të integrimit evropian për vendet e rajonit.

Ai u tha atyre që promovonin ide nacionaliste në Maqedoninë e Veriut se nuk do të fitonin zgjedhjet lokale në asnjë nivel.

Kjo, tha ai, nuk është më rasti në Maqedoninë e Veriut.

Ilirida, partia formimi i së cilës u njoftua në Maqedoninë e Veriut, do të avokojë për federalizimin e Maqedonisë Veriore sipas parimit etnik dhe autonomisë së shqiptarëve.