Përfaqësuesi Special i BE për Dialog Prishtinë-beograd, Miroslav Lajçak tha se Kosova dhe Serbia po demonstronin një angazhim në bisedime, duke thënë se ai ishte optimist sepse të dy palët kuptuan se ishte në interesin e tyre.

Gjatë një telekonference video të organizuar nga Shkolla e Studimeve të Avancuara Ndërkombëtare të Universitetit Johns Hopkins, Lajcak përsëriti pritjen që një marrëveshje mbi normalizimin gjithëpërfshirës të marrëdhënieve midis Kosovës dhe Serbisë mund të arrihej në muajt e ardhshëm.

“Kur nuk kishte dialog, kishte paqëndrueshmëri. Tani që të dy palët flasin, ke përshtypjen se gjërat janë nën kontroll. Gjithashtu, dialogu nuk mund të anashkalohet. Të dy palët duan një të ardhme evropiane dhe e dinë se e vetmja mënyrë për ta bërë atë është përmes dialogut”, tha Lajçak.

I pyetur nëse dhe si mund të gjendet një zgjidhje për pritjet e të dy palëve, pasi Kosova po kërkon njohje të ndërsjelltë, ndërsa Serbia po mendon nëse dhe çfarë do të marrë, Lajçak tha se zgjidhja vendoset nga të tre palët.

“Unë jam në kontakt të vazhdueshëm me të gjithë, përfshirë vendet anëtare të BE, sepse ajo gjithashtu ka një fjalë këtu. Ne nuk duam të kemi humbës dhe fitues sepse duam që të gjithë të jenë fitues,” tha Lajçak.

Ai deklaroi se shkëmbimi i territoreve “nuk është më temë e dialogut” dhe shtoi se ishte një çështje që provokoi reagime negative në të gjithë rajonin.

“Shumë kanë treguar që kjo do të nënkuptojë hapjen e ‘Kutisë së Pandorës’. BE nuk pajtohet me filozofinë ‘për çfarëdo që palët bien dakord, duhet të pranohet’. Ne jemi roje të vlerave evropiane dhe zgjidhja duhet t’i afrojë të dy palët dhe të jetë e pranueshme nga BE. Zgjidhja duhet të jetë në frymën e shekullit 21 dhe jo të 19”, shtoi Lajçak.

I pyetur në lidhje me palët e treta që nuk janë të interesuar në zgjidhjen e mosmarrëveshjes midis Serbisë dhe Kosovës brenda rrugës së tyre drejt BE-së, Lajçak, pa specifikuar se për cilat vende bëhet fjalë, tha se nuk ka nevojë të shqetësohemi ndërsa BE është serioze sepse nuk ka asnjë alternativë për të ardhmen evropiane.

“Shqetësimi mund të lindë vetëm nëse vendet e Ballkanit Perëndimor pushojnë së besuari në perspektivën e tyre evropiane. Anëtarësimi nuk është bamirësi, meriton reforma në bazë të të cilave ju merrni mundësinë të jeni aktor dhe përfitues në Bashkimin Evropian”, tha ai.

Ai vuri në dukje rolin e rëndësishëm të Shteteve të Bashkuara në formësimin e Ballkanit Perëndimor.

“Ne nuk do të ishim të suksesshëm pa një partner si SHBA. Dhe SHBA e kupton që BE është zgjidhja për të ardhmen dhe ndaj e promovojnë këtë. Ka pasur disa vështirësi në dy vitet e fundit, por tani me zgjedhjen e mundshme të Presidentit të parashikuar (Joe) Biden ne presim bashkëpunimin më të ngushtë për të mirën në Ballkanin Perëndimor”, tha përfaqësuesi i BE.

 

 

loading...