Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re

Presidenti ukrainas Volodymyr Zelensky nënshkroi ligjin me të cilin Ukraina zyrtarisht e zhvendosi festën e Krishtlindjeve nga 7 janari në 25 dhjetor.

 

Mediat në Kiev, si UNIAN, e raportojnë këtë. Zgjedhja u bë në ndarje me Kishën Ortodokse Ruse, e cila në fakt feston Krishtlindjet më 7 janar.

 

Me ndryshime të mëtejshme, Dita e Shtetësisë së Ukrainës do të zhvendoset nga 28 korriku në 15 korrik, dhe 1 tetori do të shënojë Ditën e Mbrojtësve të Ukrainës dhe Ditën e Ndërmjetësimit të Nënës së Shenjtë të Zotit, në vend të 14 tetorit. Më 27 korrik, Kisha e Pavarur Ortodokse e Ukrainës miratoi kalendarin e ri Julian, me ndryshimin që hyn në fuqi më 1 shtator.

“Lufta për identitetin e dikujt kontribuon në dëshirën e çdo ukrainasi për të jetuar jetën e tij me traditat dhe festat e veta”, thuhet në një deklaratë në faqen e internetit të Parlamentit.

 

Qëllimi i ligjit është “braktisja e trashëgimisë ruse të imponimit të festimeve të Krishtlindjeve më 7 janar”. Ajo që ka mbërritur tani është zyrtarizimi politik, synimi për të lëvizur Krishtlindjet ishte paralajmëruar tashmë në shkurt.

 

Kërkesa për të rishikuar datën e një prej festave më të rëndësishme për të krishterët kishte kohë që ekzistonte nga besimtarët, por “lufta e ka përshpejtuar procesin e vendimmarrjes”.

Do të miratohet i ashtuquajturi kalendari “neo-Julian”, sipas të cilit datat e kalendarit gregorian (ajo që pasojnë katolikët) miratohen për festat që lidhen me Krishtlindjet, ndërsa datat e kalendarit Julian mbeten për Pashkë. /Tgcom

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re