Operatorët belgë të telekomunikacionit, Proximus dhe Orange, kanë vendosur të heqin dorë nga blerja e pajisjeve nga Huawei kinez dhe të pranojnë ofertën e Nokia-s, u njoftua në Bruksel.

“Ky është rezultat i një konkursi të organizuar nga operatorët dhe rezultat i një tregu të lirë,” tha një zëdhënës i Huawei-t.

Huawei ka qenë një furnizues i pajisjeve në Belgjikë për më shumë se dhjetë vjet.

Orange dhe Proximus janë ndër operatorët e parë në Evropë që përjashtojnë prodhuesin kinez nga prokurimi i pajisjeve të telekomunikacionit të gjeneratës së ardhshme.

Belgjika deri më tani ka qenë plotësisht e varur nga furnizuesit kinezë.

Shtetet e Bashkuara kanë kohë që u bëjnë presion aleatëve të tyre për të mos marrë pajisje kineze për arsye sigurie.

Uashingtoni akuzon Huawei-n për spiunim për qeverinë kineze, gjë që kompania e mohon.

Operatori i tretë belg Telenet, i cili ka përdorur që nga ajo kohë pajisjet e kompanisë kineze ZTE, nuk ka marrë ende një vendim se kur do të sigurojë pajisjet për rrjetin 5G.