Ai ka një karrierë të pasur ushtarake dhe një diplomë master në Universitetin e Kembrixhit, ish-shef i Forcave Ajrore Britanike dhe deri vonë kreu i Komitetit Ushtarak të NATO-s.

Sir Stuart Peach, shefi i Forcave Ajrore Britanike dhe deri vonë kreu i Komitetit Ushtarak të NATO-s, është emëruar i dërguari special i Britanisë në Ballkanin Perëndimor, sipas kryeministrit britanik Boris Johnson, nën kërcënimi më i madh me të cilin është përballur rajoni në dy dekada.

Peach ishte zyrtari më i lartë ushtarak i NATO-s dhe këshilltari ushtarak i Sekretarit të Përgjithshëm të Aleancës dhe Këshillit të Atlantikut të Veriut, sipas faqes së internetit të qeverisë britanike.

Ai ishte gjithashtu komandant i Forcave Ajrore të NATO-s në Kosovë në vitin 2000, më pas shef i Inteligjencës Ushtarake në vitin 2006 dhe tre vjet më vonë u bë Shef i Shtabit të Operacioneve të Përbashkëta.

Kosovë, Hong Kong, Belize, Gjermani

Nga viti 2013, ai ishte Zëvendës Shefi i Shtabit si dhe përgjegjës për të gjithë personelin ushtarak britanik në NATO. Në vitin 2016 u bë shef i mbrojtjes dhe në vitin 2018 mori një post të lartë në NATO.

Ai doli në pension në qershor të këtij viti.

Peach ka një diplomë master nga Universiteti i Kembrixhit dhe gjithashtu ka katër doktoratura nderi nga universitetet britanike.

Ai u pranua në Forcat Ajrore Mbretërore (RAF) në 1974 dhe u kualifikua si instruktor për çështjet bërthamore, të armatosura dhe elektronike.

Përveç Kosovës, ai ishte në operacione në Hong Kong, Belize dhe Gjermani gjatë viteve 1980.

Mbështetje për stabilitetin rajonal

Sipas një deklarate nga Ambasada Britanike në Beograd, Peach është emëruar i dërguar i posaçëm si pjesë e angazhimit të vazhdueshëm të Britanisë për stabilitet dhe prosperitet në rajon.

Si i dërguar i posaçëm i Kryeministrit, ai do të punojë me liderët në Ballkanin Perëndimor dhe të tjerë në të gjithë rajonin, si dhe me aleatët britanikë në Shtetet e Bashkuara dhe Evropë, për të mbështetur dhe forcuar stabilitetin rajonal.

Në Bosnje, aktivitetet e Peach do të mbështesin punën e Përfaqësuesit të Lartë Christian Schmidt, i cili vazhdon të gëzojë mbështetjen e plotë të Mbretërisë së Bashkuar.

Sekretarja e Jashtme britanike Liz Truss tha se “emërimi i Peache është një tregues i qartë i përkushtimit të Britanisë ndaj Ballkanit Perëndimor dhe mbrojtjes dhe promovimit të lirisë dhe demokracisë në rajon”.

Subscribe kanalin tonë në Youtube për të mos humbur asnjë video të re