Zv/presidenti turk Fuat Oktay tha të martën se deklarata nga admiralët në pension të dielën ishte mësim, që do të thotë një përpjekje e paligjshme për të dominuar udhëheqjen e zgjedhur të shtetit dhe vullnetin kombëtar dhe se ishte një paralajmërim i një grushti shteti.

“Padyshim që ka një sulm ndaj vullnetit kombëtar, një sulm ndaj forcave të armatosura, kombit dhe komandantit suprem. Ne nuk do të qëndrojmë të heshtur për këtë çështje,” tha ai në Ankara.

Oktay vuri në dukje se askush nuk duhet të zvogëlojë rëndësinë e asaj deklarate, duke shtuar se as partia kryesore e opozitës turke, Partia Popullore Republikane (CHP) dhe askush tjetër nuk ka të drejtë të banalizojë.

Të dielën, admiralët në pension lëshuan një deklaratë duke bërë thirrje për shmangien e çdo retorike ose veprimi që mund ta bëjë marrëveshjen e Montreux-it temë e debatit.

Prokurorët në Ankara kanë filluar që nga një hetim kundër njerëzve që qëndrojnë pas deklaratës.

Presidenti turk Rexhep Tajip Erdogan tha të hënën se Turqia mbetet e përkushtuar në marrëveshjen e 1936 Montreux që rregullon kalimet në Bosfor.

“Për momentin, ne as po përpiqemi dhe as nuk kemi ndërmend të largohemi nga marrëveshja e Montreux,” tha ai, duke shtuar se administrata e tij nuk do të hezitojë në të ardhmen për të rishikuar çdo marrëveshje për të ndihmuar përparimin e Turqisë.

Erdogan e përshkroi lëvizjen e admiralëve në pension si një hap me qëllim të keq, duke deklaruar se deklarata e tyre ishte “një fyerje për forcat e armatosura heroike të Turqisë”.