Në Zvicër po kërkohet një referendum për të kërkuar heqjen e lirisë së lëvizjes për qytetarët e Bashkimit Evropian, sipas një sondazhi të publikuar të dielën.

Të huajt në Zvicër përbëjnë një të katërtën e popullsisë dhe shumë nuk janë të kënaqur me a, por vendosja e kufizimeve për qytetarët e BE-së do të ishte një shkelje e marrëveshjeve bilaterale me Bashkimin që lehtësojnë hyrjen e Zvicrës në tregun evropian.

Një referendum detyrues pritet në maj nëse Zvicra duhet të rimarrë kontrollin e imigracionit, nëse është e nevojshme me koston e shfuqizimit të Marrëveshjes së Lëvizjes së Lirë, e cila hyri në fuqi të plotë në 2007.

Votimi po kërkohet nga Partia Popullore e ekstremit të djathtë, e cila është më e madhja në parlament dhe mban dy nga shtatë vendet në kabinetin federal.

Referendumi konsiderohet të jetë një lloj Brexiti zviceran.

Një sondazh i opinionit nga Tamedia, i kryer në internet nga rreth 11,000 qytetarë në të gjithë vendin, zbuloi se 58 përqind e të anketuarve ishin kundër propozimit; është mbështetur nga 35 përqind dhe 7 përqind nuk kanë një qëndim.

Luftimi i fushatës së referendumit është një përparësi për qeverinë zvicerane, e cila kërkon të ndërtojë marrëdhënie me BE në një bazë të re.

Brukseli dëshiron që Zvicra të miratojë një marrëveshje të re, sipas së cilës do të miratojë rregullat e tregut të përbashkët evropian dhe e cila do të krijojë një platformë më efektive për zgjidhjen e mosmarrëveshjeve.

Qeveria zvicerane ka ngecur për muaj të tërë, duke kërkuar një konsensus të brendshëm politik për këtë çështje, e cila zemëroi Brukselin dhe ka shkaktuar një mosmarrëveshje për tregtimin ndërkufitar të aksioneve.

Marrëveshja ka provokuar kundërshtim të gjerë në të gjithë skenën politike, nga e majta pro-evropiane tek e djathta anti-evropiane.

Sondazhi i opinionit i Tamedit tregoi se 39 përqind e të anketuarve dëshirojnë që marrëveshja të rinegociohet, 24 përqind duan që ajo të nënshkruhet shpejt, dhe 24 përqind e refuzojnë atë së bashku.

Në vitin 2014, Zvicra mbështeti futjen e kuotave të imigracionit në BE, por parlamenti anashkaloi krizën me Brukselin duke miratuar dispozita që i japin përparësi punësimit për punëtorët e regjistruar në Zvicër si të papunë. Kjo zemëroi Partinë Popullore dhe çoi në një kërkesë për një referendum të ri. /tesheshi. com/