Votuesit në Zvicër do të vendosin të dielën nëse do të bëhen vendi i parë që ndalon testimin e kafshëve në një referendum, i cili gjithashtu do të marrë në konsideratë forcimin e kontrolleve mbi reklamat e cigareve.

Fushata, e cila dëshiron t’i japë fund të gjitha eksperimenteve mbi minjtë dhe kafshët e tjera, ka mbledhur nënshkrime të mjaftueshme për të organizuar një votim sipas sistemit zviceran të demokracisë së drejtpërdrejtë, duke hasur në kundërshtimin e fortë nga sektori i madh farmaceutik i vendit.

Industria, e cila përfshin gjigantët farmaceutikë Roche dhe Novartis, thotë se kërkime të tilla nevojiten për të zhvilluar barna të reja.

Përkrahësit e ndalimit të testimit të kafshëve, për të cilat shifrat e qeverisë tregojnë se shkaktoi vdekjen e më shumë se 500,000 kafshëve në laboratorët zviceranë vetëm në vitin 2020, thonë se kjo praktikë është etikë e gabuar dhe e panevojshme.

Sondazhi i fundit i opinionit zbuloi se 68 përqind e të anketuarve kundërshtuan ndalimin e propozuar, duke sugjeruar se nuk kishte gjasa të miratohej.

Rreth reklamave të duhanit dhe asistencës në media

Por kjo është arsyeja pse propozimi për të kufizuar më tej reklamimin e duhanit ka të ngjarë të kalojë, pasi 63 për qind e të anketuarve janë në favor të masës. Fushata kundër duhanit, e cila ka nevojë për mbështetjen e shumicës së kantoneve dhe votuesve për të kaluar, synon të ngushtojë kufijtë aktualë të reklamave kudo që të rinjtë mund t’i shohin ato. Kjo do të përfshinte ndalimin e reklamave në gazeta, kinema, internet, në ngjarje sportive dhe ngjarje të tjera dhe në tabela.

Zvicra po vendos gjithashtu të dielën mbi një propozim të qeverisë për të hequr një taksë prej 1 për qind mbi kapitalin e kompanisë, një masë që thuhet se redukton kostot e investimeve dhe mbështet rritjen ekonomike. Kundërshtarët thonë se nga heqja e taksës, e cila mbledh rreth 250 milionë franga zvicerane (270 milionë dollarë) në vit, do të përfitonin kryesisht kompanitë e mëdha dhe taksapaguesit individualë duhet të kompensojnë mungesën.

Mbështetja financiare për mediat zvicerane është çështja e fundit që do të shqyrtohet nga votuesit të dielën, pasi qeveria dëshiron të parandalojë mbylljen e disa gazetave dhe radiostacioneve lokale duke ndarë paketa ndihme prej 151 milionë frangash.