Kosova ndalon “minimin” e kriptomonedhave

pristina-anadolija.webp.webp

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë

Qeveria e Kosovës ka ndaluar “minimin” e kriptomonedhave me qëllim të reduktimit të konsumit të energjisë elektrike në një kohë kur vendi po përballet me krizën më të rëndë energjetike në një dekadë.

Policia do të ndalojë “minimin” “në bashkëpunim me institucionet e tjera përkatëse që do të identifikojnë vendet ku prodhohen kriptovalutat”, tha ministrja e Ekonomisë dhe Energjisë, Artane Rizvanolli.

Për shkak të rrymës së lirë në vitet e fundit, shumë të rinj në Kosovë janë bërë “minatorë” të kriptovalutave.

Muajin e kaluar, Kosova prezantoi ndërprerjet e energjisë elektrike dy herë në ditë për dy orë për shkak të funksionimit të vështirë të termocentralit me qymyr dhe çmimeve të larta të importit të energjisë elektrike.

Çmimet evropiane të gazit u rritën më shumë se 30 për qind të martën pasi furnizimet me gaz të Rusisë u ndërprenë, duke ngritur shqetësimet se mund të ketë një krizë energjetike në muajt e dimrit.

Kosova shpalli një gjendje të jashtëzakonshme 60-ditore në dhjetor që do t’i lejojë qeverisë të ndajë më shumë para për importet e energjisë, të prezantojë shkurtime shtesë dhe masa më të ashpra.

Një “minator” i tha në mënyrë anonime Reuters se ai paguan 170 euro në muaj për energjinë elektrike dhe fiton 2,400 euro nga “minimi” i kriptovalutave.

Miniera e kriptomonedhave po rritet gjithashtu në veri të Kosovës, e cila është e populluar kryesisht nga serbët që refuzojnë të paguajnë për energjinë elektrike.

Kosova importon më shumë se 40 për qind të energjisë elektrike të saj.

Rreth 90 për qind e prodhimit vendas është linjit, një qymyr i butë kafe, djegia e të cilit shkakton ndotje të madhe.

Kosova me 12-14 miliardë tonë, sipas të dhënave zyrtare, ka rezervat e pesta më të mëdha të linjitit.

 

Ndajeni këtë artikull me të tjerë duke klikuar ikonat më poshtë